Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Akikre büszkék vagyunk

Bereményi Géza Józsefváros díszpolgára

2013. március 21. csütörtök

A Thália Színház igazgatója, az író-filmrendező Bereményi Géza vehette át idén Józsefváros Képviselő-testületének legmagasabb kitüntetését. Az elismerések átadása előtte a kerület polgármestere, Kocsis Máté kiemelte, a kitüntetettek nem csupán tehetségükért kaptak elismerést, hanem azért is, hogy tiszteletet és kitartást tanulhassunk tőlük.

A „Díszpolgári Cím” és a „Józsefvárosi Becsületkereszt” mellett a „Józsefvárosért”, a „Jó Sport” és a „Józsefvárosi Aranykoszorú” címek átadásának idén is a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont.

A himnusz eléneklése után Józsefváros polgármestere, dr. Kocsis Máté beszédében kiemelte, Józsefváros számára a küllemi megújuláson túl, legalább annyira fontosa a lelki megújulás is. A kitüntetettek nem csupán tehetségükért kaptak elismerést, hanem azért is, hogy tiszteletet és kitartást tanulhassunk tőlük- tette hozzá a polgármester.

A Józsefvárosi Önkormányzat legrangosabb kitüntetést, a Díszpolgári Címet, Bereményi Géza író- filmrendezőnek ítélte oda a Képviselő-testület.

Bereményi Géza a mai magyar irodalom és filmművészet igen sokoldalú alakja. Budapesten született 1946. január 25-én. 1985-től egészen 2008-ig Józsefvárosban élt. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy minden irodalmi műfajt kipróbált, filmjei, színpadi művei, valamint dalszövegei is kiemelkedőek. 1970 óta Cseh Tamás számára írt dalszövegei, műsorai 1992-ben Dalok címmel könyv alakban is megjelentek. Eldorádó című filmje egy józsefvárosi helyszínen, pontosabban a Teleki téri piacon játszódik.

Józsefvároshoz unokabátyja, egyben keresztapja, Dr. Gyurkovics Tibor is köti, aki egész életében itt, a Baross utcában élt, valamint az ő édesapja, Dr. Gyurkovics Henrik, aki 1938 és 1945 között a Százados Úti Kenyérgyár igazgatója volt. Életműve halhatatlan. A magyar irodalom megkerülhetetlen költője. Hitvallását a következő, tőle idézett sorok is jellemzik:

„Amit nem tudsz megírni

amitől kíméled magad

mit nem lehet kibírni-az a legigazabb.”

A Díszpolgári oklevelet és a bronz harangot a kitüntetett felesége, özvegy Gyurkovics Györgyi Ilona vette át, majd Kubik Anna színművész szavalta el a költő Nemzet című versét.

Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésben részesült Vértesaljai László jezsuita szerzetes.

A Pesti Jézus Szíve templom igazgatója papi pályáját Szentendrén kezdte, majd Budapesten a Rózsák terén és a Városmajori Jézus Szíve templomban folytatta, ahonnan1992-ben belépett a Jézus Társaságába. A kétéves noviciátus után a Szent Ignác Szakkollégium rektora lett, majd a Vatikáni Rádió magyar adásának vezetője volt 2003-ig. 2005-ben vette át a Pesti Jézus Szíve templom vezetését.

Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésben részesült Murnyák Lászlóné presbiter.

Murnyák Lászlóné Papp Valéria Botpaládon született 1942. október 2-án. A Budapest Külső-Józsefvárosi Egyházközség presbitere. 50 éve került a Tisztviselőtelepre, és kapcsolódott be Józsefváros egyházi életébe. 1987 óta presbiter és 1994 óta az Egyházközség gondnoka. Köztiszteletben álló személy. Az Északi Református Egyházmegye Presbiteri Szövetség alapító tagja, hatodik éve elnöke.

Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésben részesült Graeser Lívia restaurátor.

Graeser Lívia 1953. október 25-én, Budapesten született. Már a szentendrei Ferences Gimnázium tanulójaként feltűnt kézügyessége és rajzkészsége. Ruhatervezőnek tanult, de a papírrajzolás és az anyag szépsége annyira vonzotta, hogy sikeres ruhatervezői munkássága helyett Szalay Veronika mesternél a közrestaurálás szakma ismeretét sajátította el. Számos múzeum számára restaurált nagy értékű egyházi kódexeket, ruhaneműket és bőrtárgyakat. Több évtizede a Százados úti művésztelepen dolgozik, jelenleg a volt Szovjetunióból visszaszármaztatott, a Sárospataki Könyvtár tulajdonát képező egyházi gyűjtemény restaurálásán dolgozik.

Posztumusz Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésben részesült Csala Márta tanító.

Csala Márta, Márti néni munkásságának méltatását elvesztése miatti szomorú érzésekkel tesszük. 36 éven át nevelt, oktatott, tanított. A Pécsi Tanárképző Főiskolán végzett magyar-ének-zene szakon. Először szülőhelyén: Tapolcán tanított, majd a fővárosba került, ahol az akkor épült Losonci Téri Általános Iskola tanára lett, és - egy kis kitérőtől eltekintve - ebben az iskolában több mint húsz évig végezte szerteágazó munkáját. Minden iskolai műsor és ünnepély az ő közreműködésével készült. A 2012. évben megszerzett énekkari arany minősítés karvezetői munkájának egyik fényes dicsérete Osztályfőnökként személyisége meghatározó volt tanítványai további életútját illetően. A kitüntetés egy élet munkájának elismerése.

Józsefvárosért kitüntetésben részesült Kiss Ildikó iparművész, rajztanár.

Kiss Ildikó 1996-tól a József krt. 65. szám alatt működő Körúti Rajziskola képzőművészeti vezetője. Józsefváros életének fontos sarokköve a művészeti oktatás, illetve a fiatal tehetségek felkutatása, hiszen a képi kifejezőeszközök fejlesztik az értelmi, az érzelmi és a lelki képességeinket. Az iskola sok tanulója nyert felvételt művészeti felső-és középszintű intézménybe, rajzolni tudást igénylő műszaki középiskolába, egyetemre. Kiss Ildikó személyén keresztül sok józsefvárosi fiatalhoz jut el a művészet szeretete, akik a későbbi sikereiknél büszkén fognak emlékezni józsefvárosi tanulmányaikra.

Józsefvárosért kitüntetésben részesült Ari Santeri Kupsus galériatulajdonos és műgyűjtő.

Ari Santeri Kupsus talán a legismertebb Magyarországon élő finn állampolgár. Józsefváros iránt érzett feltétel nélküli rajongását, valamint a Palotanegyed kulturális és gazdasági felvirágoztatása iránti elkötelezettségét jelzi, hogy képzőművészeti és régiség galériáját is a Bródy Sándor utcában nyitotta meg, ahol rendszeresen kiállítási lehetőséget biztosít fiatal magyar képzőművészeknek. Eltökélt szándéka, hogy a Palotanegyedben összpontosuljanak a galériák, művészeti központ alakuljon ki. Ennek érdekében több saját és bérelt üzlethelyiséget bocsájt képzőművészek, illetve a Moholy Nagy Képzőművészeti Egyetem rendelkezésére. Galériáit felkeresik a Magyarországra látogató magas rangú finn személyek – miniszterek, államtitkárok – és üzletemberek is.

Józsefvárosért kitüntetésben részesült Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola. A kitüntetést Szontágh Pál igazgató vette át.

Az iskola alapkövének letétele 1913-ban kezdődött meg, 2008 óta viseli a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola nevet. Az intézményt országszerte ismerik, sok híres ember került ki a falai közül. A tanárok kiváló oktató-nevelő tevékenységének köszönhetően indították el 1963-ban a zenei-, míg 1971-ben a testnevelés tagozatot. Ennek köszönhetően az iskola diákjai a testnevelés és a sport területén is kimagasló eredményeket érnek el, sorra nyerik a fővárosi és országos versenyeket, énekkarukat pedig a határon túl is ismerik. Mindezen tevékenységükkel nemcsak iskolájuk, de kerületünk hírnevének öregbítéséhez is hozzájárulnak, iskolájuk jelenlegi igazgatója is méltán lehet büszke rájuk. Szontagh Pál még csak 29 éves volt, amikor 2005-ben az intézmény igazgatójává választották. Fiatal kora ellenére elismert és tisztelt vezető, aki nagyfokú empátiával kezeli a konfliktusokat, munkáját kreativitás és energikusság jellemzi. Az integrált nevelés szakértőjeként segíti a józsefvárosi kultúrák együttélését, a gyermekek megkülönböztetés-nélküli érvényesülését. Az iskola több díjjal, köztük Ökoiskola és Módszertani központ címmel, illetve Józsefvárosi Jó Sport kitüntetéssel rendelkezik, amely egyben Igazgató Úr és a tanári kar szerteágazó, lelkiismeretes munkájának elismerése.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2013. évi „Jó Sport” emlékérmet Szabó Nikolettnek ítélte oda.

Szabó Nikolett a Józsefvárosi Diáksport Egyesület versenyzője, paraolimpiai bronzérmes dzsudós, a magyar női cselgáncssport világklasszisa. Kétszeres világ- és Európa-bajnok, valamint többszörös magyar bajnok. Nikolett látássérülése születési rendellenesség következtében alakult ki. Az ő példája is bizonyítja, hogy egy versenyzőnek nemcsak az ellenfeleit kell legyőznie, hanem saját magát is, és ez az igazán emberfeletti teljesítmény. Eredményeit szívós, elszánt munka előzte meg, amely példaként állítható a fiatalok elé, hiszen azt bizonyítja, hogy nincs legyőzhetetlen akadály. Betegsége miatt a sportoló nem volt jelen az átadó ünnepségen.

Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesül a Tichy Dry&Clean Tisztító és Szolgáltató Kft.

Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesül a Pupek Kkt.

1979 tavaszán került a Pupek család birtokába a kis boltocska. A vállalkozást eredetileg az üzletet ma is vezető Pupek László édesapja indította, akitől iker fiai vették azt át. Ezért ragadt a bolthoz a „megyek az ikrekhez” kifejezés. Édesapjuk nyugdíjba vonulása után - 1990-től - kizárólag a fiúk folytatták a kereskedést, majd Pupek László felesége is csatlakozott a munkához, akivel jelenleg is együtt vezetik az üzletet. Az üzlet megnyitása óta eltelt 34 év alatt törzsvevőkör alakult ki. Bár működésüket nehezíti a gazdasági válság és az újabbnál újabb kis boltok nyitása, de remélik, hogy a kitartásuk és a szakma iránti szeretetük meghozza a tisztes munka eredményét.

Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesül a Kobau Bt.

Ez az üveges családi vállalkozás 1986-ban alakult Török Ildikó nevén, és eleinte kizárólag lakossági megrendelésekkel foglalkozott. Később Török Ildikó – az édesanya – fiának, Kollerits Zsoltnak adta át a cég irányítását. A Bt. 1997 óta működik jelenlegi formájában. A cég fő profilja a lakossági és közéleti üvegezés, képkeretezés. Helyben, de budapesti, vagy Budapest környéki helyszíneken kiszállással is vállalnak szerelési, üvegezési munkákat. Több céggel állnak napi kapcsolatban és a lakossági üvegezéstől egészen a szállodák képkeretezéséig sokrétű munkát végeznek. A 2012-es esztendőben szolgáltatásaik minőségének emelése érdekében korszerűsítették üzletüket.

Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesült a Kárpitos Ipari Kft.

1950-ben alakult a cég. Új bútorok gyártásával, illetve modern és stílbútorok javításával foglalkoznak. A Kft. vezetője Sági Kis Attila 1993 óta van a cégnél. Elmondása szerint sok szép helyen dolgoztak már, így pl. a Parlamentben a köztársasági elnöki hivatalban, különböző szállodákban. Szereti a szakmáját, de kissé aggasztja, hogy a lakossági megrendelések nagyon visszaestek. Szükségesnek tartaná, hogy a szakember utánpótlás nevelése, képzése erősödjön.

Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesült az Ica női és férfi fodrászat.

Geng Ferencné 1962-ben szerezte meg fodrász szakképesítését. 1994-ben nyitotta meg a Népszínház u. és Kisfuvaros u. sarkán lévő fodrászatot, azóta ott tevékenykedik - vendégei nagy megelégedésére. Kimagasló szakmai tudását sok fiatal, kezdő szakemberrel osztotta meg, akik így segítségével sajátíthatják el a fodrászmesterséget. Az üzlet családias hangulata, kellemes légköre szinte egy kis közösségi tér, ahol a szakmai tudás párosul a kedves, emberséges bánásmóddal. Nem véletlen tehát, hogy a kerület lakosai mellett, több ismert személyiség, színész is a vendégkörébe tartozik.

A Díszpolgári címmel járó bronz harang a szobrászművész Mihály Gábor alkotása, az oklevél Sára Ernő grafikusművész munkája. A Józsefvárosi Becsületkereszt és a Józsefvárosért kitüntetettjeinek díjait Kiss Éva iparművész készítette. Előbbi ezüst kereszt bőr tokban, utóbbi egy réz plakett bőr tokban fa alapon. A Jó Sport emlékérem Szabó Gábor szobrászművész alkotása, az oklevelet Sára Ernő grafikusművész készítette.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben