Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A támadások ellenére kitart a kormány

Az emberek támogatását is kérik a rezsicsökkentéshez

2013. április 03. szerda

Kitört a rezsiháború. Józsefvárosnak is több pontján alá lehet írni a rezsicsökkentés védelmére indított aláírásgyűjtő ívet. A miniszterelnök azért kérte a lakosság támogatását a csökkentéshez, mert a kormányt egyre nagyobb nyomás alá helyezte az ellenzék és bizonyos nemzetközi hangok. A bankadó bevezetése utáni hadjárathoz hasonlóan ismét lejárató kampány kezdődött Magyarország ellen. A Fidesz szerint a profitjukat féltő energiaszolgáltatók és az azok érdekeit képviselő baloldal tesz meg mindent azért, hogy megakadályozzák a rezsicsökkentést. A baloldal igazságtalannak tartja a rezsicsökkentést, a kormánypárt szerint viszont az az igazságtalanság, hogy 2002 és 2010 között az akkori kormány háromszorosára emelte a gáz árát, miközben a szolgáltatók 1000 milliárd forintos profitot tettek zsebre.

Idén januártól 10 százalékkal csökkentette a kormány a gáz, az áram és a távhő árát. Az intézkedésnek mégsem örült mindenki: a baloldal politikai támadásai mellett az energiaszolgáltatók is felvették a kesztyűt. Nem akarnak belenyugodni abba, hogy kevesebb nyereséggel is be kell érniük, ezért a bírósághoz fordultak a rezsicsökkentés megakadályozása érdekében.

Össztűz Magyarországra

Az alkotmánymódosítás miatti hadjárat is érthetetlen, mert aki vette a fáradságot és beleolvasott a negyedik alkotmánymódosításba, az aligha érti, hogy ezzel mi is a baj. A parlament által nemrég elfogadott módosításra ugyanis maga az Alkotmánybíróság kérte az Országgyűlést. A módosítás olyan rendelkezéseket tartalmaz, mint például hogy a család fogalma a férfi és nő közötti házasság, illetve a szülő és a gyermek közötti kapcsolat. Tartalmazza azt is, hogy ha valaki egyetemre jár, az állam fizeti oktatásának költségeit, feltéve, ha ő is vállalja, hogy a megszerzett tudásával egy ideig itthon is elhelyezkedik. Tartalmazza azt, is hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok kötelesek segíteni, törekedniük kell minden hajléktalannak szállást biztosítani. Ha a meglévő férőhelyek ellenére valaki az utcán él, és ezzel a közösség nyugalmát, egészségét, biztonságát veszélyezteti, akkor annak jogkövetkezményei lehetnek. Végül a módosítás tartalmazza azt is, hogy a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni. A kritikák azonban zúdulnak a kormányra: brüsszeli, amerikai szocialista és liberális politikusok üzengetnek a magyaroknak, miközben a hazai baloldali politikusok – Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon – külföldre utaztak, hogy az ottani lapoknak nyilatkozzanak és kritizálják az országot.

Ha kell, erőből is

Orbán Viktor miniszterelnök a támadások hatására bejelentette, hogy ha kell, erőből is megvédik a rezsicsökkentést, és ehhez az emberek támogatását is kérte. Szemben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokkal, amelyek háromszorosára emelték a gáz, és kétszeresére az áram árát, a jelenlegi kabinet a rezsicsökkentés mellett kötelezte el magát, és ezt törvényekben is garantálja. A Fidesz kérdéseket is intézett Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenchez, hogy milyen okok alapján támadja a rezsicsökkentést, mert más magyarázat nemigen lehet, csak hogy kapcsolatuk, érdekeltségük van az energiaszektorban. Mindeközben a Fidesz elindította az aláírásgyűjtést, és már az első héten 150 ezer ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

További rezsicsökkentés lesz

A támadások nemhogy elvették volna a kormány kedvét a rezsicsökkentéstől, hanem további intézkedéseket jelentettek be. Januártól a földgáz, a távhő és az áram ára csökkent, de itt nem áll meg a kormány. Július 1-jétől csökken a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díj.  Még az idén csökkenni fog a palackos gáz ára és a kéményseprési díj is. A kormánypárt azt is bejelentette, hogy a nyugdíjasotthonokban, társasházakban, szövetkezeti lakásokban is érvényesíteni kívánja a tíz százalékos rezsicsökkentést; s ahol ennek akadálya van, ott jogszabályt módosítanak. A Fidesz rezsicsökkentést előkészítő munkacsoportja jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne a hatósági árképzés rendszerét a lakossági szolgáltatások minél szélesebb körében kiterjeszteni. Nem zárható ki, hogy az úgynevezett települési folyékony hulladék (szennyvíz) szállítását (szippantás) árát is csökkentik, ami főleg a kistelepüléseken élőket segíti.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben