Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A többségnek kedveztek

Jövedelemarányos lett a bölcsődei gondozási díj

2013. április 03. szerda

A 2011. évi gyermekvédelmi törvény értelmében a bölcsődei alapellátások térítési díjában külön kell meghatározni a gyermekek étkeztetésére, illetve gondozására fordított térítési díjakat. A gondozási díj tavaly egységesen napi 210 forint volt a józsefvárosi bölcsődékben. Az idén ez nullától 600 forintig terjedhet, aminek megállapításához jövedelemigazolást kérnek a szülőktől. A kép illusztráció.

A gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díját két összeg: a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete határozza meg. Ennél kisebb lehet a személyi térítési díj, ha szülők jövedelmi viszonyai ezt indokolttá teszik.

Az önköltségen belül az élelmezés nyersanyagköltsége tavaly napi 287,40 Ft plusz Áfa volt fejenként a józsefvárosi bölcsődékben. Ez idén 314,96 Ft-ra emelkedett. A bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozás intézményi térítési díja 2013-ban változatlan: napi 2.995 forint plusz Áfa. Ebből az összegből tavaly napi 210 forintot térítettek meg a szülők – kivéve azokat a családokat, akik szociális helyzetük miatt mentesültek ez alól.

A gondozási díj tavalyi bevezetését követően rendkívül nagy mozgás kezdődött a gyermekintézményekben, ami növelte az adminisztrációs terheket, miközben az intézmények kihasználtsága jelentősen visszaesett az előző évekhez viszonyítva. Ezért az önkormányzatnál újragondolták a térítendő gondozási díjakat, és áprilistól a szülők havi jövedelmétől függően, sávos rendszerben határozták meg azokat.

Április 1-jétől a gondozási díjak mértéke tehát a következő:

70 ezer Ft jövedelem alatt 0,- Ft (ez jelenleg 131 gyermeket érint),

70 és 100 ezer Ft jövedelem között 210,- Ft/nap (ami 42 gyermeket érint),

100 és 130 ezer Ft jövedelem között 350,- Ft/nap (ez 33 gyermeket érint),

130 és 150 ezer Ft jövedelem között 450, Ft/nap (ami 18 gyermeket érint),

150 ezer Ft feletti jövedelem esetén 600,- Ft/nap (ami 33 gyermeket érint).

A díjak megállapításához 30 napnál nem régebbi jövedelemnyilatkozatot kell benyújtani a bölcsődevezetőnél. Akik nem nyilatkoznak a család jövedelmi helyzetéről, azoknak napi ezer forintba kerül gyermekük bölcsődei gondozása. (Tavaly mindössze 5 szülő nem nyilatkozott a jövedelmi viszonyairól.)

A térítési díjak módosításától a bölcsődék kihasználtságának növekedését és ezzel az állami normatíva emelkedését várják, miközben az előzetes kalkulációk alapján a térítési díjból származó bevétel a sávos rendszer bevezetésével a tavalyihoz hasonló összeget eredményezne az önkormányzat számára.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben