Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

4 év alatt 6 rendőrkapitány

Kocsis Máté: Józsefváros nem átjáróház

2013. május 08. szerda

Hosszas vita után elfogadta a józsefvárosi rendőrkapitányság tavalyi beszámolóját a kerület Képviselő-testülete, ugyanakkor határozatban fejezték ki sajnálatukat amiatt, hogy megkérdezésük nélkül áthelyezték a korábbi rendőrkapitányt, Danada János rendőr alezredest.

A testületi ülésen Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya bejelentette, hogy az országos rendőrfőkapitány április 30-i hatállyal, indoklás nélkül visszavonta Danada János kapitányságvezetői megbízását és hosszas egyeztetések után Segyevi Zoltánt bízta meg a feladattal. A rendőrfőkapitány jelezte: az elkezdett munkát folytatni kell, a kerület közrendjét, közbiztonságát javítani kell, növelni kell a rendőrség láthatóságát és meg kell tisztítani az utcákat.

Segyevi Zoltán bemutatkozó beszédében a közterületi bűncselekmények számának csökkentését nevezte a legfontosabb feladatnak és kardinális kérdésnek tartotta a tiltott kéjelgést és hajléktalanok ügyét. Megjegyezte: minden jogszabály által rendelkezésre bocsátott lehetőséget ki fog használni ezen kérdésekben.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere nehezményezte, hogy az elmúlt négy évben hat rendőrkapitánya volt Józsefvárosnak. Úgy vélte, a rendőrség számára Józsefváros "dobbantó", egy karrierállomás, amiből kezd elege lenni. Mint mondta, képviselőtársaival együtt szeretné, ha a rendőrség nem átjáróházként tekintene a bűnügyi és rendőrszakmai szempontból kihívást jelentő kerületre és végre állandóság lenne a poszton. A kerületvezető cáfolta, hogy bármilyen egyeztetés lett volna az új kapitány személyéről és példátlannak nevezte a váltást. "Szeretném, ha legközelebb - a gyakorlat alapján mintegy fél év múlva - nem ez lenne az eljárásrend" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: az önkormányzatnak és a helyi kapitányságnak szorosan együtt kell működnie, amire eddig is törekedtek és lakhatással, eszközökkel, jutalmakkal támogatták a helyi rendőröket.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy tavaly október elején szintén kapitánycsere volt, s bár nem kíván összefüggést teremteni, de az akkor távozó Salgó László a BRFK ellenőrzési főosztályát vezeti, s az elmúlt hat hónapban Józsefváros volt Budapest legellenőrzöttebb kerülete, amit nem tart szerencsésnek. A polgármester szólt arról is, hogy Danada János tevékenysége idején a kerület a 12-ről az 5. helyre küzdötte fel magát a BRFK közbiztonsági rangsorán, amit köszön a volt vezetőnek.

Szilágyi Demeter kormánypárti képviselő javaslatára a Képviselő-testület határozatban fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy a megkérdezésük nélkül helyezték át a korábbi rendőrkapitányt.

A kapitányság beszámolót az LMP-s Jakabfy Tamás tartózkodása és a Jobbikos Pintér Attila nemleges szavazata mellett fogadta el a testület. Az évértékelő szerint a bűncselekmények száma tavaly 18 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A kifosztások száma negyedével emelkedett, a gépkocsi feltörések, betöréses lopások, rongálások száma viszont jelentősen csökkent. Helyszíni bírságot több mint négyszer annyian kaptak, mint 2011-ben, a kiszabott összeg pedig 1500 százalékkal, 8 millió 270 ezerről 138 millió 941 ezerre nőtt, ennek túlnyomó része tiltott kéjelgésből származik, derült ki a kapitányság beszámolójából.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben