Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Példaértékű közösségi tervezés

Elkészült a Teleki téri park végleges terve

2013. augusztus 01. csütörtök

Megegyeztek a józsefvárosiak. Elkészült a Teleki tér közösségi parkjának végleges terve. A 10 héten át tartó ötletelésben hétről hétre egyre több lelkes kerületi vett részt. A fórumokat egy tájépítő cég koordinálta. Az új közösségi park jövő nyárra készül el.

Jövő nyárra teljesen megújul a Teleki tér. A Magdolna negyed rehabilitációjának keretében megújulnak a teret szegélyező, rossz állapotban lévő épületek, a Fiumei út és a Dobozi utca közötti térségen pedig FIDO néven sportcentrum épül, ahol szociális gondozó is lesz, a környék hányatott sorsú gyerekei és ifjai számára. Az igazi áttörést azonban a Teleki téri másfél hektáros közösségi parkjának kialakítása hozza el.

A külföldön már jól bevált közösségi tervezésnek hazánkban nincs hagyománya, így sokan kétkedve fogadták, hogy a Teleki tér parkjának megtervezésébe bevonják a helyi lakosokat is. A közös tervezés szakmai koordinálásával az Újirány Tájépítész Kft-t bízta meg az önkormányzat. Eleve úgy írta ki a közbeszerzési pályázatot, hogy a lakókat be kell vonni a tervezésbe.

Együtt határoztuk meg a parkban kialakítandó terek funkcióját, választottuk ki a játékokat, a térbútorokat, és a díszburkolatot, közösen találtuk ki a közvilágítás elrendezését – mondta Tihanyi Dominika, a megbízást elnyerő Újirány Tájépítész Kft. munkatársa, a Teleki-projekt vezetője a jozsefvaros.hu -nak. A munkára 115 millió forintot kellett beosztanunk, jelezte a projektvezető majd hozzátette: ez első hallásra sok, de nagyon ésszerűen kell költeni, hogy minden fontos dologra jusson belőle.

A terv bemutatásán a humánszolgáltatási ügyekért felelős alpolgármester, Sántha Péterné kiemelte a közösségi tervezés legfőbb hozadéka az volt, hogy létrejött egy civil szervezet, amely szívén viseli a tér későbbi sorsát is.

A Társak a Teleki térért Egyesület tagjai a tervezés alatt döntöttek úgy, hogy civil szervezetté alakulnak. A szervezetnek katalizátor szerepet szánnak, hogy összekötő kapocs legyen a lakók és a hivatalos szervezetek között.

Abban is bizonyosak, hogy szükség lesz egy parkőr alkalmazására. Egy megbízható gondnokra, aki szemmel tartja a gyerekeket, ügyel a rendre és tisztaságra, vagy ha kell, meglocsolja a virágokat.

A lakók és a tájépítészek közös prezentációjából kiderült, hogy minden korosztály igényeit kielégítő, élettel teli közösségi teret hoznak létre. Lesz egy fesztiváltér színpaddal, piknikasztalokkal, hirdetőtáblával és egy lépcsős térrel, amely a rendezvények alatt a közönség számára ülőhelyként is szolgál majd, illetve kialakítanak egy Teleki László életét és a tér történetét bemutató emlékhelyet is szoborral a központban.

Lesz játszótér kicsiknek és nagyobbaknak, homokozóval, hintával, játszóvárral, gyerekfoglalkozásoknak helyszínt adó kisszínpaddal, „tini tér”, beszélgető sarokkal és egy díszkert, amely a virágoknak és a csobogónak köszönhetően a természet nyugalmát hozza el a térre. Kialakítanak egy elkerített kutyafuttatót is, amelynek egyik része akadálypálya lesz a mozgékonyabb kutyák számára, másik részén pedig padok várják majd a kényelmesebb házi kedvenceket és gazdáikat.

A füves focipályán kicsik-nagyok egyaránt kiélhetik mozgásvágyukat, illetve lesz egy árnyas pihenőhely padokkal és sakkasztalokkal és egy napozó nyugágyakkal a pihenésre, csendre vágyóknak. A rongálások megelőzése érdekében egy erős, masszív kerítést építenek és nyitvatartási időben, illetve azon kívül is parkőr gondoskodik majd a biztonságról és a rendről.

A tervekért kattintson a linkre

https://www.facebook.com/milyenlegyenatelekiter/photos_stream

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben