Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A fenntartható fejlődésért, a környezettudatos Józsefvárosért

2010. március 10. szerda

A kerület fenntartható fejlődése a cél – ez a legfontosabb üzenete annak a programnak, amelynek indításáról március 2-án döntött az önkormányzat. A Józsefvárosban zajló beruházások és fejlesztési projektek sikerének kulcsa, ha ezek eredményei hosszútávon fenntarthatóak. Ennek érdekében indul a Fenntarthatóság Helyi Programja (a Local Agenda 21).

A fenntarthatóság az 1980-as években került be a köztudatba. Az 1987-ben az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) a fenntartható fejlődést olyan folyamatként határozta meg, amely az ember társadalmi-gazdasági-környezeti igényeit kielégíti anélkül, hogy csökkentené a következő generációk képességét saját igényeik kielégítésében. A fenntarthatóság jegyében szervezték 1992-ben Rio de Janeiróban a Környezet és Fejlődés elnevezésű ENSZ konferenciát. Ennek fő dokumentuma az Agenda 21 (Feladatok a 21. századra), amely lefektette a fenntarthatóság helyi, települési programjának alapjait. A Helyi Agenda 21 folyamatában az önkormányzatok partneri viszonyban működik együtt a helyi közösséggel (civilekkel, vállalkozásokkal, közösségekkel stb.) annak érdekében, hogy helyi (települési, kerületi) szinten közösen megvalósítsák a fenntarthatóságot, amelynek be kell épülnie az önkormányzat, illetve a lakosság mindennapi tevékenységeibe. Ilyen lehet pl. az önkormányzat szintjén a környezettudatos, jövőbe tekintő jogszabály-alkotás, vagy a helyi vállalkozók támogatása; az egyén szintjén a gyermekeink jövőjére tekintettel levő vásárlási, közlekedési, étkezési szokások stb.

A Helyi Agenda 21 program tehát három terület (a társadalom, a környezet és a gazdaság) egységes rendszerbe foglalása, ahol a fenntarthatóság elve alapján a természeti-környezeti, illetve életmódbeli értékeknek van elsőbbsége.

2010. március 2-án a józsefvárosi képviselő-testület felhatalmazásában a gazdasági bizottság elfogadta a Józsefvárosra alkalmazható Agenda 21 programot. Ennek első lépése a VIII. kerület gazdasági, társadalmi és környezeti állapotának, folyamatainak elemzése, a statisztikai adatok segítségével. Az elemzés része egy kérdőíves kutatás készítése 1000 fős mintán, a fenntarthatósággal kapcsolatban. A helyzetelemzésbe az önkormányzat bevonja a lakosságot, valamint a szakmai és civil szervezeteket lakossági fórumok és tematikus workshopok útján. Ezzel párhuzamosan egy stratégiai csoportot alakul meg a helyi önkormányzati döntéshozókból, szakmai szervezetek, oktatási intézmények és a lakosság képviselőiből, valamint a Helyi Agenda 21 folyamatot vezető szervezet tagjaiból. A csoportnak kitüntetett szerepe van abban, hogy a folyamatot hosszú távon koordinálja, a stratégiai dokumentum részét képező akciókat pontosan meghatározza, a korábbi terveket (pl. Józsefváros Zöldterületi Stratégiáját stb.) beépítse a Helyi Agenda 21 folyamatba. Mindezen feltételek kialakítása után tehát egyrészt létrejön egy stratégiai dokumentum, ami a helyzetelemzés mellett tartalmazza a stratégiai akciókat, és konkrét javaslatokat tesz, lépéseket fogalmaz meg Józsefváros hosszútávú, fenntarthatóság felé mutató működésére. Másrészt a fent ismertetett lépések megfelelő koordináció esetén egy folyamatot indítanak el, ami a környezettudatosság növekedésében, a lakossági és intézményi (pl. vállalati, önkormányzati) döntésekben jelenik meg.

A Fenntarthatóság Helyi Programját (LA21) a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásában a Rév8 Zrt dolgozza ki. Tudjon meg többet az LA21–ről a www.rev8.hu honlapon!  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben