Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rászólnak a garázdákra

Tesztüzem alatt a hangos térfigyelő kamerák

2013. szeptember 27. péntek

Szeptember végén megkezdték a hangos térfigyelő kamerák telepítését kerületünkben. A Budapesten elsőként Józsefvárosban kihelyezett kamerák által javulhat a közbiztonság, és a jelentős anyagi ráfordítással rendbe rakott, felújított közterületek állapotának megóvásában is kiemelkedő szerepet játszhatnak.

Kerületünk önkormányzata minden évben jelentős összeget fordít a terek, parkok, játszóterek felújítására, fejlesztésére és nem utolsó sorban biztonságosabbá tételére. Ám sokszor azt tapasztaljuk, hiába a többség odafigyelése, a megújításra fordított pénz kárba vész, mert akadnak olyanok, akik a legjobb esetben is nem rendeltetésszerűen használják ezen terek, parkok berendezéseit. Gyakran tapasztalhatunk tudatos rongálást is, melynek „szenvedő alanyai” nem csak a köztéri bútorok, de sokszor a növények is. Első körben a Gutenberg téren, a Nap utca és a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél lévő, „Nap térként” emlegetett névtelen közterületen, valamint a Losonci téren lesz hangos kamera. Utóbbi téren kettő is.

A 16,5 millió forintos fejlesztéstől Józsefváros vezetése azt reméli, hogy a közterület-felügyelők és a rendőrök az új eszközök segítségével nemcsak láthatják a szabályszegőket, hanem fel is szólíthatják őket arra, hogy fejezzék be a helytelen viselkedést, garázdálkodást. Így a rongálást gyakran még a járőr kiérkezése előtt meg lehetne akadályozni, a garázdaságot megelőzni. Ám ha a felszólítás nem éri el a kívánt hatást, a járőrök perceken belül a helyszínre érkeznek. Az önkormányzat és a rendőrség egyaránt azt reméli a hangos térfigyelő kameráktól, hogy ez az innovatív technológia segít majd a terek, parkok, játszóterek és környékük közbiztonságának, illetve köztisztaságának javításában. Nem mellesleg bíznak abban, hogy egy-egy hangos figyelmeztetés nem csak az elkövető(ke)t, de a szem- és fültanúkat is visszariasztja majd a későbbi szabálytalanságok elkövetésétől.

Lebuktak a kábítószerezők

Már a tesztüzem alatt eredményesen használták a hangos kamerákat. Történt ugyanis, hogy egyik este a kamera megfigyelő ügyeletes kisebb csoportosulásra lett figyelmes a Nap téren. Hamar egyértelművé vált, hogy a fiatalok nem dohányt szívnak, hanem kábítószeres cigaretta jár kézről-kézre. A helyszínre érkező járőrök láttán a csoport tagjai megpróbálták gyorsan eltüntetni a bizonyítékokat, de a kamera figyelő ügyeletes hangos tájékoztatása alapján a járőrök megtalálták a kábítószert és az ahhoz szükséges kellékeket. A hangos térfigyelő rendszernek köszönhetően így biztonságosabbá válnak köztereink.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben