Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszámoló

A józsefvárosi polgárőrség első éve

2014. január 14. kedd

A városvezetés fontos feladatnak tartja a közbiztonság megszilárdításában hasznos szerepet betöltő önkéntes társadalmi szervezet hatékony működését. Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a kerületi polgárőrség beszámolt első évi tevékenységéről a képviselő-testületnek.

Tulajdonképpen már 2012 óta szerveződnek és működnek. Az év nyarán a képviselő-testület úgy döntött, hogy engedélyezi a „józsefvárosi” név használatát a Kaiser József képviselő által szervezett helyi polgárőrség és katasztrófavédelmi egyesület részére. Tagjai között vannak fiatalok és nyugdíjas korúak, különböző élettapasztalattal és szakmai háttérrel. Van jogász és tanár, informatikus és ápolónő. 2013. január 1-től a zuglói polgárőrség józsefvárosi tagozataként működtek. Februárban a fővárosi törvényszék nyilvántartásba vette őket Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven. Hivatalos működésük április elsejétől datálódik, amikor együttműködési megállapodást kötöttek a BRFK-val, április 12-én pedig a józsefvárosi önkormányzattal, amely a Magdolna utca 33. alatti, berendezett irodával és 8 millió forinttal támogatta az indulásukat.

A polgárőr irodát napi 8 órában tartják nyitva. Emellett folyamatos járőr szolgálatot látnak el és közreműködnek az önkormányzati rendezvények biztosításában. A lakosok ismerik az autóikat, bizalommal keresik fel őket a közterületeken és az irodájukban. Többen kérték, hogy a lakókörnyezetükben több szolgálatot lássanak el a polgárőrök. Szinte minden nap 4-8 órát járőröznek, segítenek a problémák megoldásában, vagy értesítik a megfelelő hivatalos szerveket. Önkéntesen részt vettek az árvízi védekezésben, naponta 6-10 polgárőr segítette a védekezési munkálatokat a Margit-szigeten és Tahitótfaluban. Segítettek a Szigetmonostortól Bajáig terjedő szakaszon is.

A bűnmegelőzésben is hasznosak. A nyugdíjasklubokban tanácsadást tartanak a rendőrséggel közösen. Visszatérően ellenőrzik a panelházakat, igyekeznek kiszorítani a drogosokat a lépcsőházakból és a kapualjakból. Ünnepek előtt a forgalmas bevásárlóközpontokban járőröztek, és ruhaadománnyal segítették a Vöröskereszt hajléktalan-melegedőjét a Diószegi utcában. Tavaszra pedig egy közösségi kert építésére készülnek két óvoda, két nyugdíjasotthon és civil szervezetek bevonásával, azzal a céllal, hogy a Magdolna negyedben lakók egy hasznos tevékenység végzése közben jobban megismerjék egymást. Idén januártól együttműködnek a Thán Károly Rendészeti Szakközépiskolával és kerületünk gimnáziumaival, aminek keretében a tanulóknak lehetőségük lesz önkéntes munkát végezni Józsefváros közbiztonságának javítása érdekében.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben