Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újjáéled a Magdolna negyed

12 társasház készült el

2014. február 13. csütörtök

Európai Uniós támogatás keretében több mint 4 milliárd forintot fordít a józsefvárosi önkormányzat a Magdolna negyed megújítására. Az MNP III. egyik fontos szakasza most zárult le, melynek keretében 12 társasház újult meg.

A Magdolna Negyed III. programnak négy fő eleme van, amelyek jelentősen javítják összesen 12 ezer józsefvárosi polgár életét. Az egyik a társasházak felújítása, melynek során most 12 társasház készült el a Mátyás és a Teleki téren, a Bauer Sándor, a Lujza és a Szerdahelyi utcában. Egy ház felújítása még folyamatban van, de ez is elkészül májusig. Így összesen ötszáz család otthona újul meg, 500 millió forint értékben ­– mondta Sára Botond alpolgármester.

dr. Sára Botond alpolgármester

Az érintett társasházakban újjá varázsolták a tetőket, a kéményeket, a kapualjakat, a függőfolyosókat és a homlokzatokat, sok ház szigetelést is kapott, mellyel csökken a hőveszteségük, ezáltal kevesebb lesz a rezsiköltség is. Az alpolgármester kifejezte köszönetét a társasházakban élőknek és a munkálatokban, illetve azok előkészítésében segédkező munkatársaknak az együttműködéséért, gyors és hatékony munkájukért, hogy ilyen rövid idő alatt elkészültek a házfelújítások. Áprilisban kezdődik 28 önkormányzati bérház felújítása, ami további 700 lakást érint, melyeknek felújítására 1,8 milliárd forintot fordít az önkormányzat.

Megújult Mátyás téri homlokzatok

Szépülő közterek

Az MNP III. másik eleme a közterület-felújítás, amely a városrész három fő helyszínén, a Teleki, a Kálvária és az úgynevezett FiDo téren, illetve azok környékén történik. Előreláthatólag tavasszal kezdődnek a munkálatok, melyek keretében 57 ezer négyzetméternyi közterület születik újjá. Ezekre a beruházásokra további 1 milliárd forintot biztosít a kerület.

A Kálvária tér látványterve

Megújuló köztereinkkel nem titkolt célunk, hogy a helyi közösséget erősítsük, hiszen olyan funkciókkal rendelkeznek majd, amelyek egyaránt biztosítják a zavartalan kikapcsolódást az időseknek, a fiataloknak és a családosok számára is. Új játszóterek épülnek, a FiDo tér kialakításánál pedig azt tartottuk szem előtt, hogy a józsefvárosi fiatalok kulturált körülmények között tudják eltölteni szabadidejüket – tette hozzá Sára Botond.

A FiDo tér közösségi épületének látványterve

Előtérben a családok

„Úgy gondolom, hogy nem elég, ha a városrész csak küllemében szépül meg, az itt lakókat is támogatnunk kell. Erre szolgál a program harmadik része. A fejlesztések fontos részei a szociális, társadalmi, közösségi és bűnmegelőzési programok, amelyek folyamatosan zajlanak egészen 2015 májusáig, és 600 millió forintból valósulnak meg” – mondta az alpolgármester. A fő cél, hogy javuljon a közbiztonság, a köztisztaság és az életszínvonal a kerületben. Sára Botond megemlítette a foglalkoztatás-élénkítő, a fiatalok és az idősek képzésére szolgáló programokat, de kiemelten fontosnak tartja az önkormányzat a családok támogatását is – itt elsősorban nem az anyagi hozzájárulás (bár az is fontos!), hanem a családok egyben tartása a cél. A közbiztonság javítása érdekében indította az önkormányzat és a VIII. kerületi rendőrkapitányság a Szomszédsági Rendőrprogramot, melynek keretében a helyi rendőrök az utcákon feladatot végezve elbeszélgetnek az itt élőkkel, meghallgatják, problémáikat, megkérdezik, miben tudnak segíteni. Már láthatóan javult a kapcsolat a helyi polgárok és a rendőrök között, ami növeli a rendőrségbe vetett bizalmat, elősegíti a bűnmegelőzést, és a bűnüldözésben is hasznos lehet.

Állásbőrze a Kesztyűgyárban

Fellendül a helyi gazdaság

A helyi gazdaság élénkítése a negyedik eleme az MNP III.-nak, melynek keretében állásbörzéket és képzéseket tartanak, hiszen fontos a kerületi munkahelyteremtés támogatása. A képzések már az általános iskolások számára is elérhetők, de munkanélküliek számára is megteremtjük a lehetőséget, hogy szakképesítést szerezzenek, illetve nyelvet is lehet tanulni, ha valaki úgy érzi, ezzel növeli a munkához jutási esélyeit. Sára Botond büszkén említette, hogy a Magdolna Negyed Program első, második és harmadik üteme is elismerést kapott az Európai Uniótól, mint egy olyan komplex városrehabilitációs beruházás, amely nem csak a köztereket és házakat újítja fel, hanem teljes körűen javítja a családok életkörülményeit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben