Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hajléktalanügyi stratégiát dolgoz ki az önkormányzat

2010. április 07. szerda

A március 31-i képviselő-testületi ülésen a kerület egyik legnagyobb, s egyúttal „önhibáján kívüli” problémája került napirendre: a közterületeinken jelenlévő nagyszámú hajléktalan. A képviselő-testület úgy határozott, hogy a kerületi lakosok nyugalmát és a hosszú távú kerületfejlesztési érdekeket szem előtt tartva hajléktalanügyi stratégiát dolgoz ki. E stratégia alapelveit fektették le a képviselők egyhangúlag a legutóbbi testületi ülésen.

A képviselő-testület által tárgyalt helyzetelemzés rámutat, hogy az elszegényedés miatt Budapesten megsokszorozódott a hajléktalanok száma, és mindeközben jelentősen koncentrálódtak a hajléktalanellátó intézmények a VIII. kerületben. A hivatalos adatok szerint Józsefvárosban összesen 677 férőhely szolgál a hajlék nélküli emberek éjszakai elhelyezésére, és a férőhelyek közel fele a Magdolna-negyedben található. 

A mára kialakult állapotoknak az ország szociális és gazdasági válsága mellett leginkább a koncepciótlan fővárosi döntéshozatal az oka. E hajléktalan ellátó helyek többsége ugyanis fővárosi fenntartású, illetve különböző civil szervezetek által működtetett, vagyis a kerületi önkormányzattól teljesen függetlenül működnek. Ugyanakkor, az itt ellátott hajléktalanok Józsefváros közterületein jelennek meg, és - életmódjukból adódóan - jelentős fejtörést okoznak az önkormányzatnak köztisztasági, közegészségügyi és közrendészeti szempontból is.

A kerületvezetés azonban azt szeretné, ha minél tisztább és biztonságos környezetet élvezhetnének az itt élők, ezért cselekedni kíván a kerület élhetőségéért. A mostani döntés értelmében az önkormányzat egy, az egész kerületre kiterjedő hajléktalanügyi stratégiát dolgoz ki a kerületre nehezedő nyomás csökkentése érdekében. Két év alatt szeretnénk elérni, hogy csökkenjen a kerületi közterületekre nehezedő nyomás és a kerületi hajléktalan ellátás kapacitása a fővárosi átlag felé mozduljon. 

A mostani döntést követően megkezdődik a cselekvési terv kidolgozása az önkormányzati intézményekkel és a kerületben dolgozó ellátó szervezetekkel együttműködve. Ennek keretében sor kerül a kerületi hajléktalan ellátó helyek működési körülményeinek vizsgálatára, az éjszakai szállást nyújtó ellátási formák maximalizálására, tevékenységük szabályozására, az utcai hajléktalan ellátás visszaszorítására alkalmas eszközök kidolgozására.

Nem kétséges, hogy e hosszú és minden bizonnyal nagy kitartást igénylő munkához a kerületnek mindenképpen szüksége lesz a Fővárosi Önkormányzat és az érintett ellátó szervezetek együttműködésére is.  A kerületvezetés szeretné elérni, hogy a józsefvárosi hajléktalanügyi cselekvési tervet magára kötelezően nézve fogadja majd be a Fővárosi Önkormányzat a Fővárosi Szociális Szolgáltatásszervezési Koncepció részeként ezzel garantálva Józsefváros nyugalmát, élhetőségét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben