Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tiszteletünk méltó kifejezése

Józsefváros idei kitüntetettjei

2014. március 20. csütörtök

Kerületünk a hagyományokhoz híven József napon tünteti ki a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiakat. A 2014. évi „Díszpolgári Cím”, a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Jó Sport” és a „Józsefvárosi Aranykoszorú” kitüntetéseket az Olasz Intézetben adták át, majd jótékonysági estet tartottak a Heim Pál Gyermekkórház javára.

Kocsis Máté polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy magára valamit adó városnak mindenképp kötelessége megadni az illő tiszteletet és odafigyelést a közösség értékes, sikeres, erkölcsileg példát mutató tagjainak. A másik kötelessége, hogy példaképpé tegye őket a közösség többi tagja számára. Legyünk rájuk büszkék, és arra is, hogy egy olyan közösségnek vagyunk a tagjai, amely mindenki számára példamutató életutakat adott Magyarországnak. Ez különösen fontos a mai világban, amikor egyre kevesebb fogódzó van mindannyiunk életében, amelyre a nehezebb időkben is támaszkodhatunk. Idei díjazottaink a legnehezebb időkben is helyt álltak. Ma, amikor jóval könnyebb időszakot él az ország, a példájuk mindannyiunkat ösztönözhet, hogy egy jobb világban nekünk is helyt kell tudnunk állni. Köszönet azért, hogy a jó Isten úgy egyengette az útjainkat, hogy ismerhessük őket.  Köszönet azért is, hogy lesz az utókornak kikre támaszkodnia. Ezért szeretnénk őket díjainkkal jutalmazni, és nevüket bevésni Józsefváros történelemkönyvébe – fejezte be beszédét a polgármester.

Díszpolgárok

Az idei „Díszpolgári Cím” kitüntetést Dr. Erdő Péter bíborosnak ítélte a képviselő-testület.

Dr. Erdő Péter bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Budapesten született 1952-ben, és a Józsefvárosban nőtt fel. Itt érettségizett a Mikszáth téri piarista gimnáziumban. 1975. június 18-án szentelte pappá Lékai László. 1998 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2002-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke. 2003-tól Magyarország prímása, a pápaválasztó bíborosi testület tagja. 2005-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Gazdag tudományos és közéleti tevékenységet folytat. Dorog, Esztergom, Makranc és Ferencváros díszpolgára. Négy külföldi egyetemen avatták díszdoktorrá. Egyebek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Galileo Galilei-díjat és az Ezüst Corvina kitüntetést.

A testület „Posztumusz Díszpolgári Cím” kitüntetést ítélt a tavaly nyáron elhunyt Koppány Zoltánnak, Józsefváros rendszerváltás utáni első polgármesterének. Koppány Zoltán építész volt; a nyolcvanas évek elején Makovecz Imrével és Nagy Ervinnel közösen hozta létre a MAKONA tervezőirodát. 2011-ben pedig megalapította a Van holnap! Zsákos Alapítványt a vastagbélrák elleni küzdelem jegyében.

„Józsefvárosi Becsületkereszt”

Ez a kitüntetés a Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, egész életművük alapján elismerésre méltó személyek részére adományozható. Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetésben részesült:

Prof. Dr. Tringer László orvos, pszichológus, egyetemi tanár, kerületi lakos. Önkormányzati képviselő is volt. Az ő kezdeményezésére terjesztették ki a Pszichiátriai Klinika tevékenységét egész Józsefvárosra. Kitüntetései többek között: Pannonhalma város Díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, Batthyányi-Strattman-díj.

Lobmayer Kornél több mint 50 éve él az egykori Juranics-telepen. Mérnöki munkája mellett egyházzenészként szolgált, előbb a törökőri Kis Szent Teréz plébánián, majd a Lőrinc pap téri templomban. Nyolcvan éve dacára ma is lelkesedéssel végzi feladatait.

Dr. Trizna Zoltánné, Dr. Rentka Matild csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, aki évtizedeken keresztül generációkat gyógyított. Neve fogalomként jár szájról-szájra a szülők között. 1974-től nyugdíjazásáig a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott, majd 1998-as szívműtétjét követően gyermekgyógyász szakrendelőt nyitott, amely 2012 januárjáig működött a II. János Pál pápa téren. Majdnem 140-en javasolták a kitüntetésre.

„Józsefvárosért” kitüntetés

A kerület fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző magánszemélyek, társaságok vagy szervezetek elismerése emlékplakett formájában. „Józsefvárosért” kitüntetésben részesültek:

Dr. Ferenczy Judit – felnőtt háziorvos, aki pályakezdőként 40 évvel ezelőtt került Józsefvárosba, és évtizedekig a Vajda Péter utcai rendelőben dolgozott. A betegei rajonganak érte, Józsefváros Önkormányzata  több alkalommal is elismerésben részesítette.

Dr. Szenes Andrea – újságíró, producer, a pszichológiatudományok doktora, aki édesapja halála után létrehozta a Szenes Iván Művészeti Díjat, és az édesanyja nevét viselő Kornay Mariann Művészeti Díjat is. 2011 óta szervezi a Szenes Iván emlékkoncerteket a Rezső téren.

Sipka László technikatörténész és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (megosztva), akik a Palotanegyed kulturális örökségének felkutatásával és megóvásával hozzájárultak a lokálpatriotizmus erősítéséhez és Józsefváros elismertségének növeléséhez is.

„Jó Sport” emlékérem

A sportkitüntetéssel a testnevelési és sporttevékenység területén kiemelkedő munkát végzett személyeket és szervezeteket ismerik el. A díjat Zentai Oszkár, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke adta át. „Jó Sport” kitüntetésben részesültek:

A White Sharks Hockey Club, amelynek floorball szakosztálya szerződéses kapcsolatban áll a Vajda Péter Ének-zenei és Sportiskolával, ahol az utánpótlásuk nevelődik.

Madarász Csaba, a Losonci Téri Általános Iskola testnevelő tanára, aki szabadidejét is feláldozva kiemelkedő munkát végzett az óvodás és kisiskolás Bozsik-program megszervezésében.

Sándor Péter, a Deák-Diák Általános Iskola testnevelő tanára, aki a kerület határain belül és nemzetközi szinten is támogatja a gyermekek egészséges nevelését. 2013. októberében tíz józsefvárosi gyermekkel képviselte hazánkat az MTG Világbéke Kupa döntőjén Svédországban.

„Józsefvárosi Aranykoszorú”

Az Aranykoszorú a Józsefváros területén működő iparosok, kereskedők, vállalkozók és gazdasági tevékenységet végző társaságok kiemelkedő munkájának elismerése. Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetésben részesültek:

Schön László kisiparos, a Rökk Szilárd utcai villanymotorszerelő műhely tulajdonosa. Veres Tamás és neje, Veres Tamásné (Nagy Ágnes), Baross utcai kalaposmesterek. Kosztolnik Lászlóné Népszínház utcai fodrászmester; a társasházak közös képviseletének ellátásával foglalkozó Port-Körút Kft., valamint a General Building Kft., amely többek között az Óbudai Egyetem mindkét épülete homlokzatának felújításával járult hozzá Józsefváros újjáépítéséhez.

Pohárköszöntő

Erdő Péter bíboros pohárköszöntőjében elmondta: Nagy öröm számára, hogy a józsefvárosi díjátadókra éppen Szent József napján kerül sor. A kerületnek ugyanis sajátos lelkülete van. Ebben a kerületben van Budapesten a legtöbb katolikus plébánia. Azt is mondhatjuk, hogy ez a legkatolikusabb kerület. Ő maga is itt született, a Rökk Szilárd utcai bábaképzőben. A szülei a József körúton laktak.

A józsefvárosi plébánián kezdett el ministrálni, ott volt elsőáldozó is. Erdő Péter a mai Józsefvárosban is azt érzi, hogy valami különleges értéket hordoz. Ez túlmutat a fejlődő oktatási és egészségügyi intézményeken és lehetőségeken, a kutatóközpontok kialakulásán és a kultúra számos értékén. Józsefvárosban megvan egy olyan emberi tapasztalat is, amely széles látókört tesz lehetővé. „Lehet, hogy a budai hegyekből szebb a panoráma, de a Józsefvárosból jobban látszik az egész ország” – hívta fel a figyelmet a bíboros, majd sok sikert és áldást kívánt a kerület minden lakójának.

Jótékonysági est a Heim Pál Gyermekkórház javára

A kitüntető címek átadása után egy jótékonysági árveréssel folytatódott az est. A belépőjegyek árából és az aukcióból befolyt összeget a kerületben működő Heim Pál Gyermekkórház javára ajánlották fel. Licitálni Józsefváros címerével díszített boros poharakra, az Ari Kupsus Galéria által felajánlott festményre, Tátrai Tibor gitárművész által dedikált CD válogatásra, az FTC női Kézilabda Szakosztály által dedikált BL kézilabdára és Orbán Viktor miniszterelnök által dedikált Magyarország Alaptörvénykönyvére lehetett.

A felajánlott tárgyak közül ez utóbbi kelt el a legmagasabb áron. Az ügyvéd Dr. Szalay Tamás 360 ezer forinttal támogatta a gyermekkórházat. Az FTC-s kézilabdáért 90 ezer forintot ajánlott Dr. Vas Imre országgyűlési képviselő. Az aukcióra felajánlott tárgyakból összesen 765 ezer forint gyűlt össze. A jótékonysági est fővédnöke, ifjabb Heim Pál azt mondta, véleménye szerint, aki ad, az a Teremtő által sokszorosan kapja vissza azt. A kórház névadójának dédunokája hozzátette, amit a kitüntetések során látott és hallott a józsefvárosi polgárok életéről és tetteiről arra gondolt, hogy ez egy szeretetteljes város a városban.

Ifjabb Heim Pál azt kívánta az est résztvevőinek, hogy ne legyenek beteg gyerekeik és ne is lássanak beteg gyerekeket, de ha mégis, akkor ne menjenek el mellettük csupán annyival, hogy „az én gyerekem hála Istennek nem az”. A jótékonysági est fővédnöke kiemelte, hogy a kórháznak nagyszerű orvosai és nővérei vannak. Az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalásával kapcsolatban elmondta, ha valahonnan elhoztunk valamit, a tudást, akkor azt oda vissza is kell vinnünk.

A kórház egyébként korábban árvaházként működött, éppen az idén 60 éve annak, hogy a Nagyvárad téri intézményben Heim Pál szellemiségét őrizve gyógyítják a gyermekeket. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben