Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Európa legrégebben működő művésztelepe

Festmények, szobrok, grafikák a Százados útról

2014. április 08. kedd

A felújított, a közelmúltban kis kávézóval is bővülő Józsefvárosi Galériát az önkormányzat a kerület kulturális élete felpezsdítése érdekében szépítette meg, a kiállítótér a kerületben alkotó művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít. A Budapest egyik legrégebbi, a folyamatosan működő Százados úti művésztelep alkotóinak legújabb kiállítása május 3-ig tekinthető meg.

„A megújult galériában a Százados úti művésztelep első, de nem utolsó kiállítása nyílt meg. Ez a tér arra is alkalmas, hogy a művésztelep lakói és alkotói összejöhessenek és folyamatosan építhessék, erősíthessék közösségüket” – mondta a megnyitón dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere.

Szakács Imre festőművész, a Régi Szentendrei Művésztelep Egyesület elnöke, az Európai Unió Művésztelepek Szövetségének alelnöke a megnyitón kiemelte, hogy az utóbbi években felértékelődött a művésztelepek szerepe. „Nagybánya, Gödöllő, Szentendre művésztelepe már megkapta a Magyar Örökség díjat, amire érdemes a Százados úti is. A szövetség azon is munkálkodik, hogy a művésztelepeket a világörökség részévé is nyilvánítsák.”

A május 3-ig megtekinthető kamara kiállításon a művésztelep kortárs alkotóinak egy-egy műve látható, illetve helyet kapott még néhány, a telep közelében tevékenykedő művész munkája is. A művésztelepen korábban elsősorban szobrászok éltek-dolgoztak, napjainkban az arány változott, egyre több festő- és fotóművész, restaurátor is alkot itt. Ennek megfelelően a tárlaton festmények, szobrok, grafikák, domborművek, illetve a restaurátorok munkáját dokumentáló fotók is helyet kaptak. Sokféle, különböző stílusirányhoz tartozó mű szerepel a kiállításon, többek közt Bohus Áron, a közelmúltban Kossuth-díjat átvevő Bohus Zoltán, Csontos László, Dienes Gábor, Gádor Magda, Hermann Andrea, Hermann Zsolt, Ifj. Szlávics László, Kákonyi Zsófia, Káldi Katalin, Károlyi Zsófia, Kiss Lenke Dorottya, Kiss Zoltán László, Kovács Lola, Kurucz István András, Láng-Miticzky András, Láng-Miticzky Gábor, Makó Judit, Marton Magda, Mihály Anna, Mihály Gábor, Nagy Sándor, Péter Ágnes, Ridovics András, Ridovics Péter, Somogyi Gábor, Szablyár Zsuzsanna, Szabó Ádám, Szabó Csilla, Szabó Gábor, Szabó Tamás, Szabó Virág, Szabó Zsófia, Szalai Veronika, Szanyi Gergő, Szanyi Péter, Szekeres István, Várnagyi Ildikó művei.

Április 10-én és 17-én este hat órától tárlatvezetéseket tartanak, a kiállításhoz kapcsolódóan április 30-án este hat órától pedig a telep művészeiről szóló filmekből tekinthető meg válogatás.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben