Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ünnepség a Muzsikus Cigányok Parkjában

Kocsis Máté: A roma kultúra a magyar kultúra szerves része

2014. április 08. kedd

Józsefváros Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat a Roma Kultúra Nemzetközi Napján, április 8-án ünnepséget tartott a Muzsikus Cigányok Parkjában. A világhírű cigány muzsikusoknak emléket állító oszlopoknál elhelyezték a tisztelet virágait. Fellépett a Józsefvárosi Cigányzenekar, ünnepi köszöntőt mondott dr. Kovács Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Raduly József fővárosi képviselő.

Az ünnepségen valamennyi felszólaló a roma zenét, a cigány kultúrát méltatta. Kovács Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a zene a kultúrán belül is a leghatékonyabb eszköz arra, hogy emberek között kapcsolatot teremtsen.

Hozzátette: a magyar felzárkózási stratégiával, az európai roma stratégiával Magyarország 20 évvel a rendszerváltoztatás után megpróbálta megteremteni annak az alapjait, hogy példaképek ne csak a zenében, a kultúra szűkebb szegmensében legyenek ott, hanem megjelenjenek az élet minden területén. Példaként Kathy Horváth Lajost, a Józsefvárosi Cigányzenekar vezetőjét, hegedűművészt, zeneszerzőt említette, akit a közelmúltban – első magyar emberként – fogadott rendes tagjainak sorába az Európai Tudományos és Kulturális Akadémia.

utca találkozásánál lévő parkot tavaly októberben adták át, és az idei önkormányzati költségvetésben több mint tízmillió forintot különítettek el a terület további rendezésére.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a cigányzene fejlődésével kapcsolatban kiemelte, a családokban gyökerező hagyományok, a zenészek növekvő száma lehetővé tette, hogy új műfajokban, például a jazzben is kipróbálják magukat. Kiemelte: a magyar cigány családok számos híres jazz zenészt és zeneszerzőt adtak a világnak, közülük talán a legkiemelkedőbb Pege Aladár. A cigányzene története, fejlődése hazánkban jelentős múlttal rendelkezik, melynek méltán állít emléket a Muzsikus Cigányok Parkja – tette hozzá.

Raduly József fővárosi képviselő emlékeztetett, az elmúlt 700 évben a magyar cigány muzsikusok úgy bánatában, mint örömében mindig a magyarok mellett voltak. Nem kérdés, hogy mi cigány származású, de igazi magyarok vagyunk, és Magyarország a hazánk – hangsúlyozta. Köszönetét fejezte ki Kocsis Máté polgármesternek, mert szavai szerint „nem tudott a cigány muzsikus társadalom hozzá olyan kéréssel menni, hogy ne azt mondta volna, természetes”.

Az ünnepség végén a jelenlévők egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékoszlopoknál, a rendezvény rögtönzött cigányzenei koncerttel zárult.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben