Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bejelentett lakosoknak ingyenes

Bővülnek a parkolási övezetek

2014. április 11. péntek

Állandó józsefvárosi bejelentett lakcím és a kerületben fizetett gépjárműadó a feltétele az ingyenes parkolást biztosító matrica kiváltásának – hangzott el április 10-én, a második alkalommal rendezett parkolási fórumon, melynek középpontjában a kerületi parkolási zónák április 15-i bővítése szerepelt. Mint arról már korábban beszámoltunk, a témában a múlt hónapban kezdődött társadalmi egyeztetés, az első fórumot március 17-én tartották.

A díjfizető zónák bővítése a józsefvárosi autósok érdekeit védi; az intézkedést azért kezdeményezték, mert az agglomerációból és a főváros külső kerületeiből érkező autósok P+R parkolóként használják Józsefváros közterületeit, kiszorítva ezzel a helyi lakosok autóit a parkolóhelyekről. A bejelentett lakosoknak a parkolás a bővítés után is ingyenes marad.

Biál Csaba, a Józsefvárosi Parkolás-üzemeltetési Szolgálat vezetője elmondta, a képviselő-testület februári döntésével április 15-re módosította a kerületi díjfizető zóna 3227 férőhellyel történő bővítésének hatályát. A február 28-i testületi ülésen Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta: április 15-én csak akkor vezetik be az új díjfizető zónákat, ha annak szakmai és társadalmi előkészítése megfelelő mértékű. Emiatt szervezték a lakossági fórumokat is, hogy figyelembe tudják venni a lakosság érdekeit.

A parkolási intézmény vezetője az ingyenes parkolást biztosító matricák kiváltásának feltételeit ismertetve közölte, a kérelmezőnek állandó bejelentett józsefvárosi lakcímmel kell rendelkeznie, a kerületben kell fizetnie a gépjárműadót, és ebben nem lehet elmaradása, továbbá a parkolási társaság felé nem lehet pótdíj tartozása. Kérdésre válaszolva elmondta, amennyiben a kerületben albérletben élők nem jelentkeznek be állandó józsefvárosi lakcímre, nem lesznek jogosultak az ingyenes parkolásra. Próbálnak könnyíteni az Orczy út – Fiumei úton belül lakóknak, hogy ők is kiválthassák a matricát, ezért ezt a javaslatukat az április 23-i képviselő-testületi ülésre előterjesztik – tette hozzá.

A jó légkörű fórumon minden jelen lévő választ kapott kérdésére. A kerületi parkolási övezetek bővítésével kapcsolatban az önkormányzat által kiadott józsefvárosi parkolási kisokosból tájékozódhatnak teljes körűen az érintettek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben