Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szomszédban a segítség

„Magdolnás” rendőrök

2014. április 16. szerda

A Magdolna Negyed Program részeként a hét minden napján déltől este tízig úgynevezett „szomszédsági rendőrök” járják a negyed utcáit. Ők azok, akik a törvény adta lehetőségek keretein belül segítenek azoknak a helybéli lakosoknak, akiket valamilyen kár ért, akik veszélyeztetve érzik magukat, vagy egyéb gondjukkal-bajukkal hozzájuk fordulnak.

Hétvégén is találkozhatunk velük. Egy rendőrpár gyalogosan járja be a Mátyás tér – Nagy Fuvaros utca – Népszínház utca – Fiumei út – Orczy tér – Baross utca – Koszorú utca által határolt területet. Kik ők és mik a feladataik? Lapunk kérdéseire Perjési Tamás r. főtörzszászlós válaszolt.

A VIII. kerületi rendőrkapitányság kb. harminc rendőre a szabadidejében látja el párban ezt a szolgálatot.  Onnan lehet megismerni őket, hogy nem bevetési ruhát, hanem hagyományos rendőregyenruhát viselnek. A lakosságnak nyújtott szolgáltatásuk a jogi felvilágosítástól a tényleges segítségnyújtásig terjed. Az a céljuk, hogy folyamatosan a lakók között legyenek, szinte együtt éljenek velük, kölcsönösen segítsék egymást. Hozzájuk forduljanak a lakosok, ha valamilyen sérelem vagy kár éri őket, vagy ha fenyegetve érzik magukat. Ennek érdekében a házakba is belátogatnak – méghozzá nem csupán az úgynevezett krízisházakba –, és találkozókat szerveznek az ott lakókkal.

Szolgálati mobiltelefonjukon (a 06-20-269-2202-es számon) várják a lakossági bejelentéseket és a lakóházakba való meghívásokat is. A lakossági fórumokon a rendőrök bűnmegelőzési és jogi tanácsadást tartanak, a lakók pedig elmondhatják, hogy mi a legfőbb gondjuk a biztonságukkal kapcsolatban. A szomszédsági rendőrök átadják egymásnak is a negyedben szerzett információkat, amelyeket bizalmasan kezelnek.

Kiemelt figyelmet fordítanak a bűnmegelőzésre, különösen az idősekre és a fiatalokra, hogy minél kevésbé váljanak áldozattá. Nehéz feladatuk a családon belüli erőszak visszaszorítása. Ezzel kapcsolatban is megtesznek mindent, amit egy rendőr megtehet. Indokolt esetben értesítik vagy intézkedésre kérik a hatóságokat, társszerveket. Folyamatos kapcsolatban állnak a családsegítő szolgálattal, az önkormányzattal és minden olyan illetékes szervezettel, amely a Magdolna negyedben tevékenykedik. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben