Néhány nap múlva itt a Húsvét. A keresztény egyház ilyenkor emlékezik meg Jézus Krisztus feltámadásáról, és ilyenkor köszöntjük a tavaszt, a természet újjáéledését is. A Húsvéthoz számos népszokás és hagyomány kapcsolódik, ezért kilátogattunk a Teleki téri piacra, hogy megkérdezzük, ki milyen menüvel, és hogyan készül a Húsvétra.
Florea Veronika
Florea Veronika: Sütünk, főzünk, és várjuk a vendégeket, a locsolókat. Lesz töltött káposzta, franciasaláta, rántott hús, és természetesen sonka. A locsolóknak jár majd festett tojás is. Általában nagy buli szokott lenni, a gyerekek meg közben gyűjtik a locsolópénzt.
Peklof Gabriella
Peklof Gabriella: Már vettem sonkát, most tojásért jöttem ide a piacra. Sütök majd természetesen kalácsot is, füstölt főtt karaj lesz a fő menü. Többnyire egyedül töltöm az ünnepeket, így locsolókra sem nagyon számítok.
Bakai Lászlóné
Bakai Lászlóné: A húsvéti ünnepeket hagyományos módon szoktuk ünnepelni. Beszerezzük a sonkát, tojásokat, abból sosem elég. Bejglit is szoktam sütni. Mindig főzök csirke- vagy pulykalevest. Családi körben ünnepelünk, illetve az idén elmegyünk horgászni is. A kisebb locsolókat csokitojással, a nagyobbakat némi pálinkával várjuk.
Fejes Krisztina
Fejes Krisztina: Az ünnepek alatt részben dolgozom, de azért lesz időm a locsolókra is. Nálunk, Vecsésen ennek még mindig nagy hagyománya van. Van, aki lovaskocsin érkezik, de nem kölnivel, hanem néhány liter vízzel kopogtat be. Cserébe finom szendvicset, és természetesen tojást is kap. Nem az a lényeg, hogy mi kerül az asztalra, hanem az, hogy a család együtt van.
Fehér Bettina
Fehér Bettina: Szombaton dolgoznom kell, de tervek szerint meglátogatom a családom. A barátokkal is szoktunk ilyenkor találkozni, sonkát, salátát falatozunk a nagy beszélgetés közben. Gyerekkoromban jó móka volt a locsolás, ma már igyekszem elkerülni. Ha megkegyelmeznek, némi pálinkát azért kaphatnak.
Friedmann Mánuel
Friedmann Mánuel: Most sajnos nem tudok a családhoz hazautazni, úgyhogy a húsvéti ünnepeket egyedül töltöm itt, a fővárosban. Egy kis sonkát eszem, némi vörösborral öblítem le. A locsolás szerintem már kevésbé divatos.
Botár György
Botár György: Kissé már öregesen ünnepeljük meg feleségemmel a húsvétot, de lesz sonka, tojás, töltött káposzta, tyúkhúsleves. Locsolni én el már nem megyek, maximum a feleségemet öntözöm majd meg. Régen sok mindent kaptam, tojás, locsolópénzt, most már megelégszem egy hitvesi csókkal is.
Fábri Lászlóné
Fábri Lászlóné: A gyerekekhez készülünk. Nem üres kézzel megyünk, főtt sonkával, sült töltelékkel. A receptet még az anyukámtól tanultam, igaz, annak idején kemencében sütöttük. Mi kell hozzá? Tojás, sonka apróra vágva, hagyma, fűszerek, és mehet a sütőbe. Édességnek Lajcsi szeletet készítek (három barna lap, két különböző krémmel és habbal). A locsolók tojást kapnak, pénzt nem, ez utóbbi szerintem elveszi az ünnep szépségét. A napot közös kirándulással zárjuk.