Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Köszönet a romáknak

A józsefvárosi cigányság a folytatásra szavazott

2014. április 23. szerda

A józsefvárosi önkormányzat cigány származású képviselőjével, Balogh István Szilveszterrel beszélgettünk arról, hogy a romák egyre inkább kezükbe veszik a sorsukat, és szép számmal jelennek meg a választásokon. A képviselő azt is hozzátette, hogy a kerületi cigányság többsége rendet akar, és a folytatásra szavazott.

– Ön hogyan látja, mekkora volt a hajlandóság a roma lakosság körében, hogy részt vegyenek az országgyűlési választásokon?

– A választásokon Józsefvárosban határozott bizonyítékot kaptunk arról, hogy a romák ki akarják nyilvánítani a véleményüket. „Felébredtek” a cigányok, hogy ők is részesei a társadalomnak, a közéletnek.

– Az tudható, hogy milyen arányban mentek el szavazni?

– Ezt jól mutatja, hogy lépten-nyomon, ahogy járom a kerületet, beszélgetek a cigány lakosokkal, és ezeken a találkozókon sokszor hangzik el, hogy voltak választani.

– Korábban ez nem így volt?

– Sajnos nem. A politika játékszernek tekintette a cigányságot. Ebben 2010-ben állt be gyökeres fordulat, amikor a második Orbán-kormány hatalomra került. Ekkor érezhették a cigányok először, hogy végre van egy párt, aki velük (is) foglalkozik, és nem csak a választások idején akarja őket megszólítani. Azóta folyamatosan kikérik a véleményüket egy-egy őket érintő kormányzati intézkedéshez. De itt, Józsefvárosban, a képviselő-testületben sem hozunk ilyen esetekben úgy döntést, hogy ne kérnénk ki a helyi cigány önkormányzat véleményét.

– A helyi közéletben mennyire vesznek részt aktívan a cigányok?

– Egy részük nagyon aktív, és ami ennél sokkal fontosabb – hiszen ők vannak többen –, hogy nagyobb részük pedig hajlandóságot mutat arra, hogy beleszólhasson a helyi közéletbe. Ezt bizonyítja, hogy sokan elmentek szavazni. Nagy részük elutasítja azt az etnikai alapú politizálást, amelyből a cigányok már kaptak „ízelítőt” a 2002–2010 közötti időszakban.

– Most is indult kifejezetten etnikai alapú tömörülés a választásokon.

– A józsefvárosi cigányok határozott nem-et mondtak Horváth Aladárra és az általa vezetett Magyarországi Cigány Pártra. Nem kérünk azokból a hiteltelen cigány politikusokból, akik a saját karrierjük érdekében a cigányságot használják fel, mint eszközt. Ez kifejezetten jellemző volt a balliberális oldalra. A cigányok rendet szeretnének, és ki szeretnék vetni magukból azokat, akik alkalmatlanok a társadalmi együttélésre. Köszönetemet szeretném kifejezni a cigányságnak, hogy ilyen sokan elmentek választani. Továbbra is számíthatnak rám.

Balogh István Szilveszter végül reményét fejezte ki, hogy a helyi cigány választók az uniós, illetve az önkormányzati szavazáson még nagyobb arányban voksolnak majd arra, hogy tovább vigyék azt a folyamatot, amelyet 2010-ben a cigányság felemelése érdekében elkezdtek. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben