Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ár–érték arányban a legjobb belső kerület

Érdemes lakást venni Józsefvárosban

2014. július 07. hétfő

2013-ban Józsefvárosban épült a legtöbb új lakás, és a környező kerületeket is vizsgálva itt találtuk a leginkább vevőcsalogató négyzetméterárakat. A tömegközlekedési szempontból jól ellátott városrészt már az irodapiac is felfedezte magának. Az ingatlanszakértők ma befektetésnek javasolják a lakásvásárlást a folyamatosan szépülő kerületben, ahol a következő években komoly áremelkedésre lehet számítani.

Korábban már hírt adtunk arról az OTP-elemzésről, amely szerint 2013-ban Józsefvárosban épült a legtöbb új lakás. Most újfent körbenéztünk az ingatlanpiacon, összehasonlítottuk a belvárosi kerületek árait, és azt tapasztaltuk, hogy vételi szempontból a VIII. kerületben a legkedvezőbbek a lakásárak. Átlagosan 205 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhatunk.

Csábító átlagárak

A kerületen belül rendkívül széles a paletta, de érdekes, hogy a Palotanegyed – amely a felújított 19. századi épületeivel és kulturális programjaival mára a belváros szerves része lett – átlagára megegyezik a kerületi átlagárral, és ilyen alacsonyat nem találunk másutt a Nagykörúton belül.

A teljesen új alapokra épülő Corvin negyed a legdrágább része a kerületnek, de még ez is elmarad a szomszédkerületek átlagáraitól. Józsefváros közepén, a már rehabilitáció alatt álló Magdolna, illetve a szintén felújítás előtt lévő Orczy negyedben valamelyest alacsonyabb, a Százados negyedben és a Tisztviselőtelepen pedig némiképp magasabb az átlagár a teljes kerülethez viszonyítva. Természetesen az árak széles skálán mozognak, hiszen függnek a lakás méretétől, állapotától, környezetétől, a tömegközlekedési viszonyoktól, és attól is, hogy van-e a közelben oktatási intézmény és bevásárlási lehetőség.

A metró közelsége is számít

A kerület ingatlanpiaci előnye, hogy Józsefvárosban található a legtöbb metróállomás. Míg az M2 és M3 vonalak körülölelik, a nemrég átadott M4-es metró már át is halad rajta. Amint azt a Portfolio.hu gazdasági hírportál is elemezte, a Hungária körúton belül Józsefvárosban találhatók a legkedvezőbb metróállomás-környéki lakásárak. Az M2 vonalán a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar környékén a legalacsonyabbak az ingatlanárak, de a Belváros határán lévő Astoria sem sokkal drágább. Az M3 vonalán vizsgálva a kerületi megállókat, a Kálvin tér környéke a legdrágább, bár az átlagár itt sem éri el a 270 ezer forint/m²-t. A kerületi M4-es metróállomások környezetében lévő ingatlanok átlagárai a legkedvezőbbek a vevőknek. Ezek közül is különösen a játszóterekkel tarkított II. János Pál pápa tér és a szépen felújított Rákóczi tér környéke.

Növekvő kereslet

Az Otthon Centrum józsefvárosi irodájának vezetője, Borsos Balázs szerint a tavalyi év közepe óta már keresletnövekedés tapasztalható a kerületben, köszönhetően az alacsony hitelkamatoknak és annak, hogy a szintén alacsony betéti kamatok miatt nemigen éri meg a megtakarításokat bankban tartani. Az ingatlanszakértő szerint a következő években nem várható jelentős alapkamat-emelés, ezáltal a betéti és hitelkamatok is alacsonyan maradnak, ami táplálja a lakáspiaci keresletet. Ennek következtében áremelkedésre lehet számítani. Javaslata szerint, akinek van megtakarítása, most itt érdemes ingatlanba fektetnie, akár kiadásra is, hiszen a kerület bővelkedik az egyetemekben, és sokan keresik az albérleteket Józsefvárosban. Fokozott az ingatlanok iránti érdeklődés a Palotanegyedben és a Corvin negyedben, de a reálisan árazott lakások az egész kerületben elkelnek rövid idő alatt. „Ez a kerület mindig is jobb volt annál, mint amit az árai mutatnak. Szívesen ajánlom barátoknak, ismerősöknek is. Én azt szoktam mondani, hogy ár–érték arányban Józsefváros a legjobb belvárosi kerület” – nyilatkozta lapunknak Borsos Balázs.

 

Üzletileg is vonzó kerületünk

Annak ellenére, hogy Józsefváros „belső” kerület, az irodapiac sokáig nem igazán fedezte fel magának. Az utóbbi években ez a folyamat megváltozott. Az iroda.hu adatai alapján már 168.000 m² bérelhető területtel rendelkező A+A és B minősítésű irodaház van a kerületben, amelyek egy-két kivétellel az ezredforduló után készültek el, vagy épültek újjá. Az irodák bérleti díja átlagosan 10 euró/m²/hó, ami megfelel a környező kerületek irodaárainak, viszont a belvárosi és budai árakhoz képest kedvezőbb. A legtöbb irodaház a Palotanegyedben (a Kálvin tér, az Astoria és a Szentkirályi utca környékén), a Baross utcában és a megújuló Corvin negyed területén található, ahol jelenleg is átadás előtt áll egy 6200 m² területű irodaház, de a Hungária és a Könyves Kálmán körút is népszerű.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben