Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jazz Jam után Etnozene vigadalom

Pillanatképek a Palotanegyed Fesztiválról

2014. július 15. kedd

Továbbra is óriási érdeklődés övezi az egész nyáron át tartó, változatos kulturális programokat kínáló Palotanegyed Fesztivál rendezvényeit. Július első hétvégéjén nemzetközileg is elismert kortárs jazz-zenészekből alakult hazai együttesek léptek színpadra az Építész Udvarban. A következő hétvégén egy pezsgő hangulatú „Etnozene vigadalomnak” lehettek részesei azok, akik ellátogattak a Múzeumkertbe.

„Magyar Jazz Jam”

A háromnapos koncertsorozat július 3-án, csütörtökön este az Ávéd János Kvartett műsorával vette kezdetét. A lágy, misztikus, varázslatos hangulatú zene egyre több és több járókelőt vonzott a lenyűgözően hangulatos Építész Udvarba. A koncert utolsó számánál Bacsó Kristóf szaxofonos is csatlakozott a zenekarhoz, hogy egy közös örömzenélés után zenekara, a Bacsó Kristóf Triad foglalja el a színpadot.

A virtuóz művészek a zene szárnyán a világ különböző tájaira, a varázslatos, egzotikus keletre és a szélfútta pampákra is elrepítettek bennünket. Másnap este a Grencsó István fúvós vezette Grencsó Kollektív Rétegzene nevet viselő formáció szórakoztatta az egyre nagyobb létszámúvá duzzadó közönséget.

A zenés utazás szombaton este is tovább folytatódott, amikor is a Tariqa együttes tagjai Afrika szavannáit idézték elénk. A programsorozatot Lukács Miklós Triója zárta, akik legújabb, Cimbiózis című lemezükről mutatattak be néhány dalt az Építész Udvart csordultig megtöltő, sőt még az Ötpacsirta utcában is ácsorgó közönségnek.

A kortárs jazz után vasárnap a komolyzene játszotta a főszerepet, ezúttal a MÁV Zenekar Múzeum utcai székházában, ahol Lengyel Zoltán orgonaművész és Pálhegyi Máté fuvolaművész a Magyaróvári Viktor által vezetett Ifjú Zenebarátok Kórusának közreműködésével adott teltházas koncertet, 136 fős közönség előtt.

Világzenével fűszerezett mulatság

A július 12-13-i hétvége etnozenei programsorozata a Kathy-Horváth Lajos által vezetett Józsefvárosi Zenekar változatos stílusú koncertjével vette kezdetét a Múzeumkert színpadán.

Utánuk a kárpátaljai Máramarosból érkezett Técsői Banda szórakoztatta magyar, román és ruszin népzenével a közönséget. Az esti koncertek első fellépője a magyaros virtust, a hagyományos népzenét és a modern, elektronikus zenét elegyítő Balkan Fanatik volt.

Őket Palya Bea és új zenekara követte, régi korokba és a világ távoli tájaira repítve a hallgatóságot zenéjükkel. A szombat estét végül egy késő estébe nyúló mulatság koronázta meg, amelyhez a táncra csábító zenét a Tatros együttes szolgáltatta.

A másnap esti koncertsorozatot a Tázló zenekar nyitotta, akik moldvai dallamokkal csábították mulatságra a közönséget. Koncertjük után azonban az időjárás megálljt parancsolt a programoknak: egy hirtelen jött felhőszakadás miatt a Besh o droM együttes koncertjét el kellett halasztani. (Vigasztalásként a zenekar rajongói számára: a koncertet a Palotanegyed Fesztivál keretein belül egy későbbi időpontban bepótolja a banda.) Szerencsére a rossz idő sem tudta végleg kedvét szegni a közönségnek, akik az eső diktálta kényszerpihenő után visszatértek a Múzeumkertbe.

A pezsgő hangulatú kétnapos vigadalmat így végül a terveknek megfelelően egy moldvai táncház zárta, ahol ezúttal is a Tázló zenekar húzta a talpalávalót. Amúgy a szervezők a színvonalas koncertek mellett számos színes szabadtéri programmal is várták a szép számú vendégsereget.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben