Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program

Segítség a legszegényebbeknek

2014. július 22. kedd

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a leginkább rászorulók segítésére indít programot, több mint 29 milliárd forint értékben. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) a megfelelő étkezés és az alapvető fogyasztási cikkek hiányát kívánja enyhíteni, kiegészülve a szegénység csökkentését szolgáló intézkedésekkel. A programot Rétvári Bence miniszterhelyettes és Czibere Károly államtitkár ismertette a józsefvárosi Kesztyűgyárban.

Az új támogatási forma a leginkább rászorultakon igyekszik segíteni, lehetőséget kínálva gyermekeknek, hajléktalanoknak és időseknek. Mint Rétvári Bence, parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes elmondta, a program kiírását széleskörű társadalmi vita előzte meg, amely során szakértők, karitatív szervezetek, önkormányzatok mondták el tapasztalataikat, osztották meg észrevételeiket, amelyek be is épültek az operatív programba. A 29,1 milliárd forintos támogatás 85 százalékát európai Uniós forrásokból fedezik.

A szegénység komoly társadalmi probléma: 2011-ben a lakosság 31 százaléka volt érintett, szemben a 24,2 százalékos uniós átlaggal. Elsősorban természetbeni támogatások (megfelelő étkezés biztosítása, a társadalmi felzárkózást elősegítő alapvető fogyasztási cikkek) teszik ki a hamarosan elinduló program nagy részét, de a rászorulóknak életvezetési és egyéb tanácsokat is nyújtanak.

Czibere Károly, szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, három fő csoportot céloz meg a program: gyermekeket – elsősorban a három év alattiakat –, hajléktalanokat és a szerény jövedelmű időseket. „Célunk minél közelebb kerülni a szegényekhez, a leginkább rászorultakhoz, a helyi tapasztalatokkal, információval, személyes kapcsolatokkal rendelkező segélyszervezetekkel szorosan együttműködve.”

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program jövő év elején indulhat el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben