Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

2010. május 28-30.

Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban

2010. május 06. csütörtök

Május utolsó hétvégéjén katonai hagyományőrző fesztivál várja az érdeklődőket az Orczy-parkban. A magyar hadikultúra évszázadait bemutató rendezvény az egész családnak tartalmas kikapcsolódást ígér.

A különböző magyar történelmi korokat idéző látványos katonai bemutatók, lovas bemutatók, gyermekprogramok, kézműves vásár és „tábori konyha” várja a kicsiket és nagyokat Józsefváros legnagyobb parkjában. A Józsefvárosi Önkormányzat és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem közös rendezvényére ingyenes a belépés.

A kétszáz éves parkot három napon át hagyományőrzők és katonák foglalják el, akik a különböző magyar történelmi korok katonai hagyományait fogják feleleveníteni. A programok szombat reggeltől vasárnap estig zajlanak. 

A hagyományőrző csapatok nemcsak bemutatókat tartanak a program ideje alatt, hanem valóban tábort ütnek és katonai életet élnek három napon át a parkban. A fesztivál keretében szombat délelőtt megtekinthető a végzős tiszti hallgatók ünnepélyes felvonulásával járó Száznapos ünnepség, amelynek keretében hivatalosan is megalakul az egyetem hallgatóiból a Ludovika Zászlóalj.  A hétvége során többek között lesz Honfoglalás kori, lovagkori, török hódoltság korabeli, az 1848-49-es Szabadságharcot, illetve a Monarchia korát idéző katonai bemutató, valamint lesznek kézművesek, gyermekprogramok, gyepshow, katonazenekar és régi korokat idéző konyha is. 

A Ludovika Fesztivál Józsefváros egyik legizgalmasabb kulturális és történelmi örökségéhez kapcsolódik, a magyar katonai elitképzés egykori központjához, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületéhez és emlékéhez. A Józsefvárosi Önkormányzat és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a fesztivál megszervezésével erre a tradícióra építve kívánja a magyar hadikultúrát, Józsefvárost, és a rendezvénynek otthont adó parkot népszerűsíteni. A szervezők díjtalan belépést biztosítanak minden érdeklődőnek.  

A rendezvény szervezésében több hagyományőrző csapat is részt vesz: Várőrség Alapítvány, Zrínyi Miklós SE, Lovasíjász Hagyományőrző SE, Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, Hunyadiak örökében Történelmi Hagyományőrzők, Iloncsuk szabadcsapat, Bornemissza János Hagyományőrség, Salföldi Kopjások, Gyulaffy László Hagyományőrző Alapítvány. Sándor huszárok lovasklubja, Dabasi Honvéd tüzérek, 15. Második Székely Határőr Gyalogezred, Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Egyesület, Dunaharaszti Katonai Hagyományőrző Egyesület, Mare Temporis Alapítvány. 

 A Ludovika Feszticvál részletes programja letölthető PDF-ként.

A Ludovika örökség

A Ludovika Fesztivál helyszín választása nem véletlen, a Józsefváros egyik legfontosabb kulturális és történelmi öröksége ugyanis, a parkban található az egykori – Pollack Mihály által tervezett - Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia (ma a Természettudomány Múzeum egyik épülete). Az idén először megrendezésre kerülő Ludovika Fesztivál az akadémia emléke előtt is tiszteleg. 

Az Oszták-Magyar Monarchia korában megnyílt nemzeti katonai akadémia a nemzeti függetlenség egyik legfontosabb szimbóluma volt. Felállításáról az 1808. évi VII. törvénycikk rendelkezett, a felépítéséhez és működtetéséhez szükséges adományokat nemzeti összefogással – az osztrák kormány heves ellenkezése mellett - teremtették elő, a polgárok, nemesek és a királyi család együttesen adták össze. Nevét Mária Ludovika királynéról kapta, I. Ferenc magyar király harmadik feleségéről. Az osztrák kormány mindent elkövetett annak érdekében, hogy létrejöttét megakadályozza, az összegyűlt összeget más célokra fordította, és többször nem engedte meg, hogy a tanítás nyelve a magyar legyen. A klasszicista épület Pollack Mihály tervei alapján 1836-ban készült el, de megnyitására még évtizedekig várni kellett, 1872-ben kezdte meg működését. Falai között nevelkedtek a haza legkiválóbb katonái, akiket 12-15 éves koruktól hat éven át képeztek ki a hadviselés minden területére, szigorú erkölcsi nevelés és katonai fegyelem mellett. A kadétok hagyományosan az akadémia épülete melletti parkban mutatták be a közönség előtt tudásukat.   Az akadémia 1945-ig volt a magyar katonatiszt képzés központja, a kommunista rezsim az akadémiát nem tűrte meg, épületét méltatlanul pusztulni hagyta. A főépületet ma az ELTE Természettudományi Karának egyes tanszékei használták, rendkívül lepusztult állapotban. A ma már szépen felújított déli szárnyban jelenleg egy gimnázium működik. A fedett lovarda (felújítva) és a főépület (részben felújítva) a föld alatt jelentősen kiterjesztve és összekötve ma a Magyar Természettudományi Múzeumnak ad otthont.

A szervezők:

Az önkormányzat és az egyetem első közös rendezvényét, 100 napos ünnepségét 2009. május 15-én az Orczy-kertben a valamikori Ludovika Akadémia előtt tartotta meg. A rendezvényen a ZMNE hallgatói századainak menetdal versenye mellett számos programban vehettek részt Józsefváros polgárai.

A ZMNE egyetemi szenátusának döntése nyomán 2010. február 2-i hatállyal a Hallgatói Zászlóalj immár hivatalosan is felvette a Ludovika Zászlóalj nevet, vállalva ezáltal azt a megtiszteltető kötelezettséget, hogy a ludovikás hagyományokat újra élővé, példaértékűvé formálja.

A Józsefvárosi Önkormányzat a Ludovika Fesztivál megszervezését a Józsefvárosi Önkormányzat 5 millió forinttal támogatja.

Az önkormányzat az Orczy-park üzemeltetője. A kerületvezetés elszánt abban, hogy az Orczy parkot egyre szebbé, és tartalmas kikapcsolódást garantáló szabadidős parkká tegye. A park területe: 26 hektár, tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője: a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartásában működő Józsefvárosi Kulturális és Sport Kht. A hajdan híres angol parkot még a külföldiek is felkeresték. Területét Orczy Lőrinc báró poéta vásárolta meg 1783-ban, akkor még jó vadászterület értéke miatt.  Halála után második fia, László látott hozzá az akkori Pest legnagyobb és legszebb angolkertjének kialakításához. 1794-től kezdik parkká formálni a területet, amely a század fordulóra készült el véglegesen, és a tulajdonos megnyitotta a közönség előtt. Igazi divatos kirándulóhellyé vált, a park rendszeres vendégei voltak királyok, arisztokraták. 

A park helyreállítását a több évtizedekig tartó enyészet után 2007-ben kezdte meg a Józsefvárosi Önkormányzat, amikor önerőből 107 millió forintos beruházást hajtott végre a parkban. A képviselő-testület döntött arról is, hogy a parkfejlesztés tovább folytatódik, még az idén 200 millió forintos sportcélú beruházást hajtanak végre.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) mint a magyar felsőoktatás integráns része a védelmi szféra egyetlen felsőfokú oktatási-képzési intézménye. Az egyetemen többciklusú, lineáris képzési szerkezetben 6, illetve 7 féléves alapképzésben (BA, BSc), valamint 3, illetve 4 féléves mesterképzés keretében (MA, MSc) 13 civil és 7 katonai szakon szerezhetnek oklevelet a hallgatók.

Az intézményben két karon folyik a képzés: a Bolyai János Katonai Műszaki Karon (BJKMK) műszaki, gazdasági és logisztikai szakembereket oktatnak, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (KLHTK) pedig a katonai vezetői, a biztonság- és védelempolitikai szakértői, valamint a nemzetbiztonsági képzésnek ad otthont. Az intézményben a Honvédelmi Minisztériummal kötött ösztöndíjszerződés keretében (tiszti hallgatók), valamint polgári hallgatóként lehet tanulni. A szakok egy része elsősorban (honvéd) tiszti pályára készít fel, ezért a hallgatók intézményi életében fontos szerepet kap a nemzeti tisztképzés hagyománya és értéke, a katonai rendtartás és a fegyelem. Ugyanakkor a polgári jogállású hallgatóknak csak a tanulmányi kötelezettségeiket kell teljesíteniük. A hallgatók a szaktól függően széles körű társadalomtudományi, természettudományi, műszaki, informatikai, jogi, és technikai ismereteket szerezhetnek. A honvédtiszt-képzésben résztvevők beiratkozásukat követően öt hónapos katonai alapfelkészítésben részesülnek, melynek sikeres teljesítése a felsőoktatási alapképzésben való részvétel feltétele. A 2008-ban meghirdetett 1435 férőhelyre összesen 3581-en jelentkeztek, 1621-en első helyen jelölve meg az egyetemet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben