Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megszépült és kizöldült a park

Teljesen megújult a Golgota tér

2014. augusztus 20. szerda

A több mint 16 ezer négyzetméteres Golgota tér teljesen megszépült. A mintegy 75 millió forintból megvalósuló munkálatok augusztus 20-ra fejeződtek be, amelyek során fákat, több ezer cserjét telepítettek, felújították a padokat, a sétálóutakat, a tér egy része díszburkolatot kapott. A játszótér és a sportpálya is megújulva várja a gyermekeket, családokat, illetve a sportolni vágyókat.

A tér felújításához vezető első lépés a Szent István-i kettős kereszt felállítása volt éppen egy évvel ezelőtt. A kereszttel Józsefváros Önkormányzata a kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket. A 19. század végén közadakozásból felépített kápolnát a kommunista rezsim parancsára 1971-ben robbantották fel. A keresztet a tavalyi augusztus 20-ai ünnepségen Kocsis Máté polgármester avatta fel, az alkotást Vargha Miklós Péter esperes-plébános áldotta meg.

Az idén pedig elindult a Golgota tér teljes felújítása. Kocsis Máté polgármester és Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő a tér megújításáról szóló előterjesztését a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el, a terv elkészítése több év aprólékos munkájának köszönhető, az eredmény pedig már mindenki számára látható.

A több mint 16 ezer négyzetméteres terület megközelítőleg 75 millió forintból újult meg. A munkák során pótolták és felújították a köztéri bútorokat, megújultak a burkolt felületek, köztük a sétálóutak. A kettős kereszt körül rendezvények megtartására alkalmas díszburkolatot építettek ki, a teret több mint 600 méter hosszú kerítés öleli körbe.

A növényállomány is bővült, frissült, 15 új fát és mintegy 3 ezer cserjét telepítettek a parkba. A kb. 11 ezer négyzetméternyi gyepfelületet külön öntözőrendszer látja el vízzel. Nőtt a játszótér területe, javították a burkolatát is. Szintén növelték a kutyafuttató területét, és megújult annak kerítése is. A pihenni vágyók mellett a sportokat kedvelők is örülhetnek a megújult térnek. A kerületben telephellyel rendelkező Michelin cég támogatásának köszönhetően a felhólyagosodott aszfaltburkolat helyett öntött gumiburkolat került a sportpályára, valamint a pálya körüli rácsot is újrafestették.

A megújult Golgota tér méltó felavatásra az augusztus 20-i rendezvény keretében került volna sor, de az eső miatt az ünnepséget a néhány méterre lévő Rhema Konferencia Központban tartották meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben