Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vége a vakációnak

Elkezdődött az új tanév

2014. szeptember 01. hétfő

Véget ért a két és fél hónapos nyári vakáció, reggel nyolc órakor országszerte mintegy 1 millió 267 ezer diák számára kezdődött el a 2014/2015-ös tanév. Idén könnyebben indult az iskola, hiszen soha annyian nem kaptak még ingyen tankönyvet mint most. Józsefvárosban az önkormányzat is támogatta az iskolakezdést, 5000 forint értékű ajándékutalványt adott a kerületi elsősöknek. A biztonságos közlekedést a polgárőrség biztosította a józsefvárosi iskolák környékén.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint általános iskolában 98 600, szakiskolában 35 000, speciális szakiskolában 2300, gimnáziumban és szakközépiskolában egyaránt 41 500 tanuló ül be az iskolapadba a kezdő évfolyamon. Ez összesen 218 900 diákot jelent.

Vörös Tamás és Balogh István képviselők a Losonci Téri Általános Iskola tanévnyitóján

Soha annyian még nem kaptak ingyen tankönyvet, mint az idei tanévben: több mint 720 ezer diák jut hozzájuk térítés nélkül – közölte korábban Kurucz Éva. A kormányszóvivő hozzátette, ez a diákok 60 százalékát jelenti, köztük az első és második osztályosokat, a nagycsaládosok gyermekeit, valamint a szociálisan rászorulókat.

A tankönyvek minden iskolába időben megérkeztek

A munkáltatók is adhatnak iskolakezdési támogatást - ez 30 450 forintos anyagi segítséget jelent -, amelyet az alkalmazottak a közoktatásban tanuló gyermekeik után kaphatnak meg utalvány formájában – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi közleményében.

Józsefvárosban könnyebben indul a tanév

Józsefváros önkormányzata évek óta támogatja az iskolakezdő családokat. A kerületi lakóhellyel rendelkező, első osztályba lépő tanulók törvényes képviselői az idén is 5000 forint értékű ajándékutalványt kaptak, amelyet az év végéig papír- és írószerek, füzetek vagy tolltartó vásárlására lehet beváltani.

Az első osztályosok ajándékutalványa

Idén is ingyenesen lehet parkolni reggel 8 és 8:30 között valamint délután 15:30 és 17 óra között a kerületi iskolák, óvodák és bölcsődék előtt. Ezzel a mindennapi rutint szeretné megkönnyíteni az önkormányzat. Így a fizető övezetben található intézményeknél a teljes utcahosszban, illetve az ezzel párhuzamos utcákban, és az arra merőleges utcákban, vagy az épület előtti téren, és a térrel érintkező utcákban nem kell fizetniük azoknak a szülőknek, akik rendszámukat felíratták az intézmény vezetőjénél.

Az önkormányzat támogatása mellett a polgárőrség is kivette részét az iskolakezdésből. A Józsefváros újság kérdésére Kaiser József önkormányzati képviselő, a polgárőrség vezetője elmondta, már harmadik éve segítik a rendőrség munkáját a biztonságos tanévkezdés érdekében. Hozzátette, a közterület felügyelettel együtt egész szeptemberben jelen lesznek a kerületi iskolák környékén. 

Kaiser József képviselő, a Józsefvárosi Polgárőrség vezetője

a Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola tanévnyitóján

A felosztás szerint a polgárőrök a Móra Ferenc és a Vajda Péter utcai Általános Iskola valamint a Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola környékét biztosítják. Utóbbi intézmény tanévnyitóján a képviselő a rendvédelmi szervek jelenléte ellenére fokozott figyelmet kért az autósoktól, a gyerekektől pedig azt, hogy a járdáról lelépve körültekintően közlekedjenek. A polgárőrség vezetőjeként Kaiser József arra is emlékeztette a szakképző iskola tanulóit, hogy a tavaly életbe lépett törvény szerint a középfokú tanulmányokat folytató diáknak 30 órás közösségi munkát kell végezniük, amit a polgárőrségnél is eltölthetnek.

Szünetek

A tanév 181 napból áll, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nappal kell számolni. Az őszi szünet október 27-től 31-ig, a téli szünet december 22-től 31-ig tart. A tavaszi szünet 2015. április 2-án kezdődik és április 7-én ér véget.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben