Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újra szép a Horváth Mihály tér

Józsefváros új főtere

2014. szeptember 18. csütörtök

Elkészült Józsefváros új főtere. Az önkormányzat saját forrásból építette újjá a Horváth Mihály teret. A fejlesztés során a tér funkciói is bővültek, mert a pihenőpark mellett egy olyan közösségi tér is létrejött, amely otthont adhat rendezvényeknek, koncerteknek, változatos kulturális eseményeknek. Kocsis Máté polgármester az átadón örömét fejezte ki, hogy a tér megújulásával újra van helyszíne a 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezéseinek is.

Gyönyörű kora őszi időben gyülekeztek az érdeklődők csütörtökön délután, hogy részesei lehessenek a megújult Horváth Mihály tér átadójának. Az eseményen a kerület lakosain kívül megjelentek a képviselő-testület tagjai, valamint Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármesterek. A megszépült téren harangjáték és szökőkút várja az idelátogatókat.

Kocsis Máté szavait azzal kezdte, hogy a tér koncepciójának kidolgozásakor azt tartották szem előtt, hogy Józsefvárosnak legyen egy új főtere, hiszen nagyon sok szép közterünk van, ahol össze tudunk gyűlni pihenni, találkozni és a gyerekeinkkel játszani. „De minden valamirevaló városnak van egy olyan tere, ahol rendezvényeket tud tartani, ahol, például, a március 15-i ünnepségeit tartja, karácsonyi vásárt rendez vagy közösségi rendezvényeit tartja” – mondta a polgármester.

Szökőkút, játszótér, karácsonyfa

Józsefváros polgármestere az átadáson elmondta, sok kérdést kaptak a tér kialakításával kapcsolatban, többek között, hogy miért kövezték le az egészet. Erre válaszolva kifejtette, hogy a tér eddig is le volt kövezve, csak elhanyagolt, feltöredezett beton borította, focipályának álcázott dühöngő volt rajta, összetört ping-pong asztalokkal és egy kihasználatlan zöldterülettel. A megújulás során a térkövezés csupán 5 százalékkal gyarapította a korábban lebetonozott részt. A polgármester elmondta, hogy tartottak attól, hogy egyesek szabadtéri fürdőmedencének használnák, ezért döntöttek a harangjátékkal összehangolt süllyesztett szökőkút kialakításáról. Mindenki megnyugtatására hozzáfűzte, hogy az elkerített kertes részen jövő tavasszal kültéri játékokat helyeznek el, hogy a gyerekek is élvezhessék a megújult Horváth Mihály teret. Kocsis Máté azt is elárulta, hogy idén újra itt állítják fel a kerület karácsonyfáját, egy hangulatos karácsonyi vásár keretében.

’48-as megemlékezések helyszíne

A polgármester megosztotta a jelenlévőkkel azt is, hogy – az 1956-os forradalom Corvin közi emlékművét leszámítva – nem voltak olyan terek Józsefvárosban, amelyek méltó helyszínéül szolgálhattak volna az nemzeti ünnepeinknek. Ezért az önkormányzat tavaly Szent Istváni kettős keresztet állított a Golgota téren, így augusztus 20-án már méltó helyszínen tudunk államalapítónkra emlékezni. A Horváth Mihály tér megújulásával – névadójának emlékoszlopánál – ismét lesz hol megemlékeznünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, jóval szélesebb körben, mint eddig.

Vigyázzunk rá együtt!

Az átadáson résztvevőket arra emlékeztette Kocsis Máté, hogy pár hónapja ezen a téren járva nem tudta az ember eldönteni, hogy egy kutyafuttatóban, egy sitt lerakóban, vagy egy húsz éve nem használt SZOT-üdülő kertjében jár. Most egy olyan újjáépített közösségi téren állunk, ahol össze tudunk gyűlni, találkozni egymással. A polgármester megköszönte a sok támogatást, amit a környékbeliektől kapott a tér megújításával kapcsolatban, egyúttal felkérte őket, hogy vigyázzanak ők is rá. Hiszen – mint mondta – könnyű egy teret rendbehozni, de sokkal nehezebb fenntartani és vigyázni rá. Mindenki érezze magáénak, úgy használja, úgy óvja.

Az önkormányzat is részt vállal a tér fenntartásában, és helyi munkavállalókkal őrizteti a parkot. A polgármester bemutatta a Horváth Mihály tér parkőrét, Viszlay Lászlót, akit megkért, hogy kollégáival és a rendőrséggel karöltve szigorúan, határozottan, de az emberek iránt nyitottan, udvariasan tartsa fenn a megújult tér rendjét. Kocsis Máté elmondta, hogy a park mindenkié, bárki használhatja, amíg másokat nem zavar. Ha valaki nem képes a park szabályait betartani, azt nem fogják tolerálni. „Azt kívánom az itt élőknek, hogy Józsefváros új főterén mindenki találja meg a nyugalmát, a szórakozását és a közösségét” – zárta szavait Józsefváros polgármestere.

A köszöntő után a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes lépett színpadra népszerű dallamokkal szórakoztatva a közönséget, zenéjükre mazsorettek mutatták be műsorukat.

A rendezvény végén Török Ádám rock-fuvolista minikoncertjét élvezhették a jelenlévők. Az esemény után megszólalt a harangjáték is, amelynek dallamaira a szökőkút vízsugarai is „táncra perdültek”.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben