Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Összetartó lakóközösség

Energiatakarékosabb, szebb panelházban élhetnek

2014. szeptember 20. szombat

Nem csak lakhatóbb, energiatakarékosabb, de szebb is lett a Tömő utca 40-46. szám alatti tizenhatemeletes panelépület. Hihetetlennek tűnik, de a felújítás alig több mint három hónapig tartott, amihez azonban professzionális előkészítés, megfelelő szakemberek és nem utolsó sorban összetartó lakóközösség is kellett. Az önkormányzat által támogatott, megújult épületet Kocsis Máté polgármester, Vörös Tamás önkormányzati képviselő és Egervári Zoltán közös képviselő adta át a lakóknak.

A mosolygó, lelkes lakók már jóval az átadó kezdete előtt az épület előtt gyülekeztek, idősebbek, családosok, fiatalok egyaránt. A panelépület utcai oldalán több kis vállalkozás is működik, az egyikből, a pékségből is kíváncsian nézeget ki az eladó, mi is készülhet itt. Az épület előtt nem nagy, de mégis szemet vonzó zöldfelület is található, amely ugyan közterület, de az itt lakók mégis áldoztak arra, hogy saját maguk füvesítsék, bokrokat, tujákat ültessenek a kis kerítéssel is körbevett területre.

„Nem mondok talán újat azzal, hogy sok olyan kezdeményezés van a kerületben, ami mögé az önkormányzat szívesen áll. Ilyen volt ennek a panelháznak a felújítása is” – kezdte beszédét Kocsis Máté polgármester. Mint elmondta, a Józsefváros újjáépül program első részeként a közintézmények, majd a parkok, közterek újultak meg, a harmadik pedig a lakóházak megújítása.

„A kerületben közel 2500 lakóépület van, amelynek mintegy egy harmada önkormányzati tulajdonban áll. Az épületek 60 százaléka száz évnél idősebb, nagy részükhöz az elmúlt évtizedekben senki sem nyúlt. Akinek van arra igénye, hogy szép környezetben éljen, az dicsérni való, és támogatni fogja az önkormányzat. Ilyen kezdeményezés volt ez is” – jelentette ki a polgármester. Vörös Tamás önkormányzati képviselő elmondta, négy évvel ezelőtt a környék jóval elhanyagoltabb volt, de ez elmúlt években több lakóház is korszerűbb lett a körzetben. A képviselő gratulált a panelház lakóinak a közös erőfeszítésükért, az épület megújításához, majd Kocsis Máté polgármesterrel és Egervári Zoltán közös képviselővel együtt vágták át az átadást jelképező szalagot.

A tizenhatemeletes panelház 130 millió forintból újult meg, hatvan százalékban önkormányzati támogatásból. A fennmaradó részt hitelből fedezik, de úgy, hogy ahhoz nem kellett növelni a közös költséget. A felújítást mintegy hároméves előkészítő munka előzte meg, folyamatosan csökkentették közben a ház költségeit is. (A szemétledobó megszűntetésével, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével például évente 1,7 millió forinttal kell kevesebbet költeniük a szemét elszállíttatására.) Mint Egervári Zoltán közös képviselőtől megtudtuk: az épületet szigetelték, a közös terek nyílászáróit kicserélték, korszerűsítették a fűtést. Kiépítettek egy napelemes rendszert is, amelynek köszönhetően a közös terekhez szükséges világítás áramfogyasztásáért évi 1,2 millió forinttal kevesebbet fizetnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben