Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

200 éve született

Megkoszorúzták Pulszky Ferenc síremlékét

2014. szeptember 24. szerda

A XIX. század egyik kiemelkedő alakjáról, Pulszky Ferencről emlékeztek meg születésének 200. évfordulóján. A politikus síremlékénél Sántha Péterné alpolgármester helyezett el koszorút és a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Csorba László mondott emlékbeszédet.

Jeles régészként és műgyűjtőként is számon tartja az utókor a XIX. század kiemelkedő politikusát, Pulszky Ferencet. Az első felelős kormányban államtitkárként a vallásszabadság és oktatási reformok mellett állt ki, a kiegyezést követően negyed évszázadon át a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójaként dolgozott.

A Nemzeti Örökség Intézete által felújított Fiumei úti síremlékénél Pulszky születésének bicentenáriumán tartottak megemlékezést. Pók Attila tudományos tanácsadó emlékbeszédében felelevenítette Pulszky életútját és a reformkor egyik nagy egyéniségeként így jellemezte: „olyan ember volt, aki fáradhatatlanul kereste a világ rendbetételéhez szükséges eszközöket”.

Dr. Csorba László Pulszky életrajzából példaként elevenített fel egy történetet, amelyben a politikus a vallásszabadságáért állt ki, majd hozzátette: „a szabadság nem veszt semmit értékéből, ha más is részesül belőle.”

A megemlékezés végén Józsefváros önkormányzatának koszorúját Sántha Péterné alpolgármester helyezte el a síremlékre.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben