Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros zöld megújulásának jelképe

Elültették Józsefváros fáját

2014. szeptember 25. csütörtök

A Korányi utca és az Üllői út sarkánál található zöldfelületen ültette el Józsefváros fáját, egy Ludovika platánt, Kocsis Máté polgármester, Fürjes Balázs kormánybiztos és Orlóci László, az ELTE – Füvészkert igazgatója. Így az Üllői út felől érkezők a VIII. kerület egyik kapujában meg is nézhetik a Józsefváros (egyik) jelképének szánt platánfát. A faültetésen jelen volt a körzet önkormányzati képviselője, Ferencz Orsolya is, aki egy józsefvárosi tanösvény létrehozását javasolta.

A Klinikák és a Ludovika tér határolta terület eddig is árnyas, fás, zöld rész volt, ám most egy kerületi kuriózummal is gazdagodott. Egy Ludovika platánt ültettek ugyanis a tér észak-nyugati sarkán.

Dr. Orlóci László húsz évvel ezelőtt lett figyelmes a hazánkban elterjedt platánoktól eltérő fára, amely egy teljesen új fajta, ráadásul józsefvárosi „bennszülött”, azaz a világon egyedülálló, és Magyarországon is csak kerületünkben él. Igazi különlegesség.

Az ELTE – Füvészkert elkészítette a növény leírását (latin neve: Platanus orientalis „Ludovika”), szaporítását is elvégezte, így ma már sok kis Ludovika platán nevelkedik faiskolákban. Az elsők közül került ki a Korányi Sándor utca és az Üllői út sarkára most elültetett fa. A platánt az igazgatóval Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa ültette el.

A fa előtt emlékeztető táblát is elhelyeztek, melyen felirat hirdeti: „Ludovika Platán – Józsefváros fája”. A megbeszélésen Ferencz Orsolya javaslatára szóba került, hogy a Korányi és az Illés utcában létesülhetne a józsefvárosi tanösvény, melyen a gyerekek és az érdeklődők tanulmányozhatnák Magyarország és a világ jellegzetes fáit, növényeit. A séta az ELTE Botanikus kertjében érne véget.

Kocsis Máté és Orlóci László megegyeztek abban, hogy a Füvészkert és Józsefváros együttműködve, a jövőben különleges zöld és vizes játszótereket hoz létre a kerületben, melyek alkalmasak lesznek a gyermekek oktatására is. Emellett minden 1–6. osztályos józsefvárosi kisdiák belépőjegyet kap az Önkormányzattól a kertbe, hogy megismertessék velük a több mint 230 éves múlttal rendelkező botanikus kert különlegességeit, és a gyermekek élőben is láthassák a biológia óráról már ismert növényeket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben