Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fiatalos épület a FiDo téren

Beszélgetés Jani Anna építésszel

2014. szeptember 26. péntek

Egyetemi diplomamunkának készült, végül mégis valósággá lett az pavilonszerű közösségi épület, amelyben a józsefvárosi tinédzserek és fiatal felnőttek találhatnak maguknak értelmes szabadidős elfoglaltságot. A szerencsés véletlenek láncolatának köszönhető sikersztoriról a fiatal tervezőnővel, Jani Annával beszélgettünk.

Anna Józsefvárosban született, itt érettségizett a Fazekas Mihály Gimnáziumban, és ma is itt lakik. 2012-ben védte meg diplomáját a Műegyetem Lakóépülettervezési tanszékén, ahol egy olyan épületet álmodott meg, amely otthonul szolgálhat a csellengő fiataloknak. „Tudtam, hogy Józsefvárosba akarok tervezni, és valamilyen szociális témában” – mondja az építésznő, aki a helyismerete révén tisztában van a társadalmi problémákkal is. Diplomamunkájával tulajdonképpen azt firtatja, hogy hogyan segíthet egy épület a fiatalkorú bűnözés visszaszorításában.

Amikor az egyetemen oktató Alföldi Györgytől – a józsefvárosi RÉV8 iroda tanácsadójától – tudomást szerzett a Magdolna negyed városrehabilitációs programjáról, a Fiumei út és a Dobozi utca közötti területre esett a választása. Az oktató tanácsára Anna összekapcsolta a sportot a szociális vonatkozásokkal, és olyan épületet képzelt el, amelyben a helyi fiatalok levezethetik a felesleges energiáikat, és megfelelő társaságra találhatnak. A ház gazdái azok a szociális munkások, akik az oda betévedő vagy szervezetten érkező fiatalokkal foglalkoznak. Az ő irodájukon kívül szerepel a tervben egy játékkölcsönző, egy közösségi tér, ahol különféle programok lehetnek, azután mosdók, és az épület tetején egy gördeszkapálya, kerítéssel körbevéve, biztonságosan.

Miután a diplomamunkája megjelent egy internetes lapban, szinte azonnal reagált rá a józsefvárosi polgármesteri hivatal. Kiderült, hogy Kocsis Máté polgármesternek nagyon megtetszett a pavilonszerű épület, amelynek funkciója pontosan beleillett a kerületben kidolgozott fejlesztési koncepcióba. „Ő hívott fel személyesen,  találkoztunk, és így kerültem bele a projektbe” – meséli Anna, akit a kerületi főépítész bemutatott az egész FiDo tér rehabilitációjára  kiírt pályázat nyertese, a holland-magyar érdekeltségű Roeleveld-Sikkes tervezőiroda munkatársainak. „Az már az én igyekezetemen is múlott, hogy az engedélyezési tervek elkészítésében is részt vehettem velük” – teszi hozzá az építésznő.

Igaz, hogy a kész épület sokat változott a diplomatervéhez képest, de Anna  tudja, hogy ez természetes. „Kiderülnek olyan információk, melyeknek hallgatóként nem voltam birtokában. A pénzügyi keretek és a jogi előírások is korlátot szabnak. A lényeg azonban az, hogy a funkció a programmal megvalósult, és az épület is sok szempontból hasonlít a munkámhoz. Sikerült eltalálni a fiatalos hangvételt, ami odavonzza a fiatalokat. Amikor arrafelé sétálva megláttam, nagyon jó érzéssel töltött el” – mondja Jani Anna, aki ma már a fővárosi önkormányzat Városépítészi Főosztályán dolgozik, ahol hasonló témákkal: városrehabilitációs fejlesztésekkel foglalkozik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben