Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sikeresek állásbörzéink

Egyre kevesebb a munkát keresők száma

2014. szeptember 30. kedd

Igazi sikertörténet a józsefvárosi állásbörzék sora. Immár a 15. alkalommal várták a kerületi munkát keresőket a Kesztyűgyárba, ahol közel félszáz munkáltató kínált 1500 munkalehetőséget. Kocsis Máté megnyitó beszédében kiemelte, hogy az állásbörzék sikerét bizonyítja, hogy láthatóan egyre kevesebben jönnek el rájuk, egyre többen találtak munkát a rendezvénynek köszönhetően.

Immár hagyományosan a Kesztyűgyár Közösségi Házban tartották az őszi Állásbörzét és Karrierpiacot, a Józsefvárosi Önkormányzat és a VIII. kerületi Munkaügyi Központ szervezésében. Meglepő módon az állásbörzék sikerességét az mutatja, ha minél kevesebben jönnek el ezekre az eseményekre. Az évente kétszer tartott állásbörzéken a résztvevők aránya láthatóan csökken, tehát egyre többen találnak munkát ezeknek köszönhetően a józsefvárosi álláskeresők.

A májusi karrierpiacon 400 munkát kereső jelent meg és 15 százalékuk távozott konkrét állásajánlattal, vagy munkalehetőséggel. Ennek is köszönhetően 2014. májusától augusztusig Józsefvárosban a munkaképes korú népesség körében nyilvántartott álláskeresők száma 6,15 %-ról 5,38 %-ra csökkent. Az elmúlt négy év adatait tekintve pedig 37 százalékkal csökkent a kerületi munkanélküliek száma. Az őszi állásbörzén közel ötven munkáltató kínált 1500 állást azoknak, akiknek nincs munkájuk, vagy olyanoknak, akik tovább szeretnének lépni jelenlegi munkahelyükről. Most is volt karrier szoba, ahol a látogatók önéletrajz-írási, grafológiai, vagy munkakeresési tanácsokat kaphattak.

Kocsis Máté polgármester megnyitójában elmondta, hogy jó hír a kerületnek, hogy egyre kevesebben jelennek meg az állásbörzéken. Biztosította az érdeklődőket, hogy addig lesznek ilyen események – évente többször is –, amíg mindenki, aki akar és képes dolgozni, nem talál magának munkát. A polgármester szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt másfél évben a kerületben 1200 ember talált magának munkát, de amíg akár csak egy munkát kereső ember is megjelenik, szerveznek állásbörzéket. Az álláskeresők számíthatnak a kerületre, segítik őket, amíg elhelyezkednek a munka világában. 

A Józsefvárosi Közösségi Házak ügyvezetője, Kovács Barbara is örömét fejezte ki, hogy egyre kevesebben jönnek az eseményre, mert ez az jelenti, hogy csökken az igény az állásbörzékre, több embernek van munkája. Az igazgató hozzátette, hogy a kezdetekhez képest 30%-kal csökkent a kereslet, a kínálat viszont nőtt, mert míg pár évvel ezelőtt 5-600 állást kínáltak a munkáltatók, most már 1500 munkahelyre keresnek dolgozókat. Ez azt jelenti, hogy már nem csak találni tud munkát, aki akar, hanem válogathat is a lehetőségek közül. Most a legtöbb állást építőipari cégek kínálják. De volt lehetőség többek között raktárosként, fodrászként, látszerészként, éttermi dolgozóként is elhelyezkedni, és diplomás közgazdászoknak is kínáltak állást.

Müller Zoltán egy a kerületben működő tartályzárókat és nyílásokat gyártó cég vezetője elmondta, hogy fiatal hegesztő, lakatos és esztergályos szakmunkásokat keres. Kocsis Máté azt ajánlotta neki, hogy az állásbörzéken való jelenléten túl, vegye fel a kapcsolatot a Józsefvárosban működő Esély Kövessi Erzsébet Szakiskolával, ahol a számára szükséges fiatal szakembereket is képzik.

Az állásbörzén találkoztunk egy fiatal lánnyal is, aki a munkalehetőségeket mérte fel. A húszéves Ivett végül nem állást talált magának, hanem egy vagyonőri tanfolyamra jelentkezett, hogy a megfelelő szakképzés elvégzésével könnyebb legyen munkát találnia.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben