Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új irányítási és tájékoztatási rendszer Budapesten

Elindult a Futár

2014. október 01. szerda

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón mutatta be a főváros közlekedését felügyelő új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert. A Futár műholdas összeköttetéssel követi Budapest közösségi közlekedését, a diszpécserek így hatékonyan be tudnak avatkozni forgalmi zavarok esetén. A közterületekre kihelyezett 263 utastájékoztató éjjel-nappal hasznos információval látja el az utazókat.

Korábban a diszpécserek nem tudták megfelelően felügyelni a fővárosi közösségi közlekedést, csak egy nagyon korszerűtlen, esetlegesen működő, kis kapacitású rádiórendszer segítségével próbálkoztak. Mint Tarlós István elmondta, a Futár műholdas felügyelettel vonja ellenőrzés alá a főváros közösségi közlekedését, a diszpécserek hatékonyan be tudnak avatkozni forgalmi zavar esetén. A főpolgármester kitért arra is, hogy a rendszert késedelemmel adják át, de a kötbérek nagy részét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már érvényesítette, a befolyt összegeket a rendszer további bővítésére fordítják.

A BKK diszpécserhálózata több mint 900 jelzőlámpás csomópontot koordinál, a 30 legfontosabb helyszínen pedig képes közvetlenül beavatkozni és előnyt biztosítani a közösségi közlekedésnek. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta: 32 diszpécser koordinálja a teljes felszíni közlekedést, s ha a műholdas rendszer érzékeli, hogy egy járat nem menetrend szerint közlekedik, beavatkoznak. A 4-es és 6-os villamosokat jövő tavasszal vonják be a Futár-rendszerbe, mert a járműveket teljes körűen be is kamerázzák majd.

 

A főpolgármester a leglátványosabb elemként a 263 közterületi utastájékoztatót említette, amely napi 24 órában ad tájékoztatást a forgalmi változásokról és a járművek várható érkezési idejéről. Műholdas jelzőrendszert több mint 2200 járműbe építettek, s az utasok közlekedés közben is tájékozódhatnak a megállókról, átszállási lehetőségekről. A projektben a vakok és gyengénlátók tájékoztatásáról is gondoskodtak. A Futár kiépítése 7 milliárd forintba került, amely részben uniós forrásból valósult meg.

Fotó: MTI, BKK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben