Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elsöprő Fidesz-KDNP győzelem a kerületben

Harmadik alkalommal választották meg Kocsis Mátét Józsefváros polgármesterének

2014. október 12. vasárnap

A VIII. kerületi polgármester választást a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Kocsis Máté nyerte, aki a szavazatok 57,17 százalékát szerezte meg, így harmadik alkalommal is ő vezetheti Józsefvárost. Kerületi polgármesterként pedig automatikusan a fővárosi közgyűlés tagja lett. Mind a 12 egyéni választókörzetben a kormánypártok jelöltjei győztek.

Az önkormányzati választáson 18 930 józsefvárosi lakos jelent meg az urnáknál, hogy döntsön a főpolgármester, a VIII. kerületi polgármester és a helyi önkormányzati képviselők személyéről. Harmadik alkalommal, 2009 és 2010 után 2014-ben is Kocsis Mátét választották polgármesternek a józsefvárosiak, így a Fidesz-KDNP jelöltje vezetheti a városrészt 2019-ig. Józsefváros újrázó polgármestere nagyobb arányban tudott győzni, mint több budai kerület és a belváros kormánypárti színekben induló polgármesterjelöltjei.

Kocsis Máté 57,17 százalékot szerzett, míg a második az MSZP polgármesterjelöltje Komássy Ákos összesen 13,87 százalékot kapott, az Együtt-PM jelöltje 7,8, a DK és az LMP 6,75, illetve 6,73, míg a  Jobbik 6,67 %-ot szerzett. Történelmi sikert aratott a kerületben a Fidesz-KDNP, hiszen 2010 után idén is a kormánypártok jelöltjei győztek mind a 12 választó kerületben, mindenhol 50% körüli eredményekkel.

A polgármester mögött kormánypárti képviselő testületi többség lesz a következő öt évben. A kompenzációs listáról öten szereztek mandátumot, az MSZP-DK-MLP közös listájáról 2 jelölt jutott be, az Együtt-PM, a Lehet Más a Politika és a Jobbik egyaránt 1 helyet szerzett. Józsefvárosban 32 %-os volt a részvételi arány az önkormányzati választáson. 

Egyéni választókerületből a józsefvárosi képviselő-testületbe jutottak (mind Fidesz-KDNP): 1. dr. Szilágyi Demeter, 2. Egry Attila, 3. Dudás Istvánné, 4. Zentai Oszkár, 5. Gondos Judit, 6. Balogh István, 7. Soós György, 8. Vörös Tamás, 9. Guzs Gyula, 10. Kaiser József, 11. dr. Ferencz Orsolya, 12. dr. Sára Botond

Kompenzációs listáról a képviselő-testületbe jutottak:

Komássy Ákos, Simon György (mindkettő MSZP-DK-MLP), dr. Erőss Gábor (Együtt-PM), Jakabfy Tamás (LMP), Pintér Attila (Jobbik)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben