Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

100 éves lenne

Supka Manna-emlékkiállítás a Galériában

2014. október 20. hétfő

Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész – akit családja és barátai ma is Mannaként emlegetnek – idén lenne száz éves. Az ő emlékét őrzi a Józsefvárosi Galériában nemrég megnyílt legújabb kiállítás. A fényképeket, leveleket, tudományos írásokat, könyveket és a művészettörténész által nagyra tartott alkotásokat bemutató tárlatot november 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az emlékkiállítást megnyitó ünnepségen elsőként Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai vezetője köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, mekkora örömöt jelent számára, hogy több kiállítás megnyitóján is alkalma nyílt személyesen találkozni Supka Magdolnával. Bényi Eszter textilművész, az elismert művészettörténész lánya, a most látható tárlat kurátora beszédében Supka Mannának a művészet és az alkotók iránti odaadásáról és elkötelezettségéről mesélt, majd megemlékezett arról is, hogy ő maga hány kiváló művészt, nagyszerű embert ismerhetett meg édesanyja révén.

A kiállítás kurátora Bényi Eszter, Supka Manna lánya

Shah Gabriella művészettörténész a kiállítást hivatalosan is megnyitó beszédében kiemelte, hogy Supka Manna áldozatos, szenvedélyes támogatása nélkül sok mára ismertté vált alkotó eltűnt volna a ködben, nevük nem élne a mai napig is a köztudatban. Számos csatát megvívott egy-egy általa nagyra becsült művészért.

A megnyitón fellépett a Kossuth-díjas Muzsikás együttes prímása, Sipos Mihály is

A tárlat részeként megtekinthető alkotások – melyek többek között Aba-Novák Vilmos, Bényi László, Perei Zoltán, Scholz Erik, Tóth Menyhért és Zichy Mihály tehetségét hirdetik – egytől-egyig remekművek. A gyűjtemény részét képező fényképek, levelek egy példaértékű embert és karrierjének egy-egy állomását mutatják be, az egyes művek mellett olvasható ajánlások pedig nemcsak tartalmukat, de fogalmazásmódjukat, stílusukat tekintve is kiváló munkák.

 

Középen a díjazottak: Shah Gabriella és Shah Timor

A megnyitón került sor a Supka Manna-díj átadására is, melyet idén Shah Gabriella és Shah Timor megosztva vehettek át Tenk Lászlótól, a díjat immár nyolcadik alkalommal odaítélő T-Art Alapítvány elnökétől. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben