Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szoros együttműködésben a Fradival

Továbbra is a MOB programjában a Vajda iskola

2014. október 20. hétfő

A józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában 1971 óta működik testnevelés tagozat, a sportiskolai képzés pedig 2007-ben indult el. A sportiskolai programot az idei tanévben a Magyar Olimpiai Bizottság átdolgozta, de a Vajda a továbbiakban is megkapta a lehetőséget, hogy részt vehessen a speciális képzésben. Saját érdemeiken felül ez köszönhető annak is, hogy az iskola évek óta szorosan együttműködik a Ferencvárosi Torna Club több szakosztályával is.

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola diákjainak életében a tanulás és a zene mellett kiemelt szerepet játszik a sport. A tanulók rendszeresen elhódítják a budapesti és országos diákolimpiák és egyéb sportrendezvények előkelő helyezéseit. Minden tanuló megtanul úszni, részben az FTC, részben a józsefvárosi önkormányzat tanuszodájában.

Az intézmény a 2007–2008-as tanévtől került be a Nemzeti Utánpótlás Nevelő Intézet által felügyelt, országosan 54, Budapesten 6 kiemelt sportiskola közé. „A programot három évvel ezelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vette át, így iskolánk immár a legfelső sportirányítás égisze alatt működik” – mondta Palkó Orsolya igazgató-helyettes. Az iskola a MOB őszi döntésének köszönhetően továbbra is kiérdemelte a sportiskolai státuszt és támogatást. „Ez természetesen nagyban köszönhető az iskolánkkal együttműködő egyesületeknek, az FTC kézilabda, torna, úszó szakosztályának és az idei Jó Sport kitüntetettjének, a White Sharks HC floorball klubnak is” – emelte ki Palkó Orsolya. Majd hozzátette: az iskola tanulói sok segítséget kapnak a józsefvárosi önkormányzattól és Kocsis Máté polgármestertől is.

Szlovákiában október közepén rendezték meg a nemzetközi XI. Stupava Floorball Kupát, ahol a Vajda lány csapata ezüstérmet szerezett. Kürtösi Krisztinát a torna legjobb kapusának választották

Mint Novák András, az FTC Kézilabda szakosztály marketing- és utánpótlás-igazgatója elmondta, a Vajda Péter általános iskolával 2010 óta folyamatos az együttműködésük, számtalan közös programot szerveznek, edzőket biztosítanak az iskola részére, számos diák játszik a szivacskézilabda korosztályos bajnokságában, és többen a Fradi igazolt játékosává válhatnak. 

Az iskola diákjai részt vettek a FiDo téri sportpálya átadásán is. Az eseményre ellátogatott Kökény Beatrix (baloldalon) volt válogatott kézilabdázó is, aki jelenleg az FTC utánpótlás szakágvezető menedzsere.

A sportiskolai programot elsőtől nyolcadik osztályig az emelt szinten testnevelést tanuló osztályokban működtetik. Kiemelt sportág a floorball, a kosárlabda, a labdarúgás, a szivacskézilabda, de a diákokkal sokféle egyéb mozgásformát, sportágat is megismertetnek. Az idén két „vajdás” kapott fővárosi kitüntető („Élen a tanulásban, élen a sportban!”) címet, illetve a budapesti diákolimpián nyújtott teljesítményéért a Budapesti Diáksport Szövetség jutalmazta az iskolát. Palkó Orsolya azt is hozzátette: nagyon büszkék arra is, hogy „nemcsak a sportban, hanem tanulmányi eredményeikben is kiemelkedőek ezek az osztályok”.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben