Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kerületünkben ünnepeltek az ötvenhatosok

Emléktábla-avatás a Corvin közben

2014. október 22. szerda

Hagyományaihoz híven a Corvin közbe hirdette meg 1956-os megemlékezését az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. Az eső miatt a Corvin moziban tartott rendezvényt követően az épület falán újabb három 56-os hős márvány emléktábláját avatták fel október 22-én. Kocsis Máté polgármestert az „56-os hűség a hazához” érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

Megnyitó köszöntőjében dr. Lomnici Zoltán, a Világszövetség tiszteletbeli elnöke a még élő ötvenhatosok támogatására kérte a jelenlévőket és személyesen Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert, akiről elmondta, hogy nagyon sokat tett a szervezetükért. Emlékeztetett rá, hogy bár történelmünk legfényesebb napjainak mindig száműzetés vagy halálbüntetés lett a vége, ám hosszabb távon a vesztes csaták is lehetnek győztesek. 1956 is ilyen volt, mert olyan jövőképet vázolt fel, amelynek célkitűzéseit ma a szabadon választott politikusok valósíthatják meg.

 

Kocsis Máté polgármester Józsefváros büszke örökségének nevezte 1956-ot, amelynek szellemét személyes indíttatásból és kötelességből is ápolnia kell. Felidézte, hogy városrészünkhöz kapcsolódik az akkori események legtöbb történelmi helyszíne, legtöbb véráldozata és az 1989–90-ben bekövetkezett fordulat megalapozása is. Ezért más településeknél jobban szimbólummá kell tenni az 56-os forradalom eseményeit, hiszen itt élünk benne: emléktáblák őrzik az áldozatok emlékét, a helyszínek pedig őrzik annak szellemiségét, ami a mai szabadságunkhoz vezetett. A jelen lévő középiskolásokat arra kérte, hogy amíg csak lehet, a még élő érintettektől tájékozódjanak a történtekről, ugyanakkor polgármesterként személyesen is hangsúlyt helyez rá, hogy a mai fiatalok mind többet tudjanak meg az akkori eseményekről.

 

A forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából hazaszeretetéért, példamutató nemzeti elkötelezettségéért és 1956 eszméjének őrzéséért, ápolásáért kitüntetéseket adományozott az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége mások mellett Kocsis Máté polgármesternek, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak és Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének. Az „56-os hűség a hazához” érdemrend nagykeresztjét Csuka Tamás nyugdíjas dandártábornok, református tábori püspök és Lomnici Zoltán adta át.

 

Az ünnepség végén újabb három 56-os hős kapott emléktáblát a Corvin közben. A mozi Üllői úti oldalán elhelyezett márványlapon Angyal Istvánnak, a Tűzoltó utcai csoport kivégzett vezetőjének, Dudás Józsefnek, a Függetlenség című napilap szerkesztőjének, a Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmány szintén kivégzett elnökének és Gérecz Attila költőnek, a Klauzál téri harcok hősi halottjának a nevét örökítették meg. Életútjukat, hősi vállalásukat Csuka Tamás református tábori püspök méltatta, majd az emlékhelynél elhelyezték a kegyelet virágait. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben