Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„A szabadság népe vagyunk”

’56-os megemlékezés a Corvin közben

2014. október 23. csütörtök

Józsefváros önkormányzatának 1956-os megemlékezésén Kocsis Máté polgármester beszédében kiemelte, hogy ötvennyolc éve hazánk összefogott a megszállók és az elnyomás ellen, aminek ereje megrengette a kommunista diktatúrát. Óriási a felelősségünk abban, hogy a következő generációk is tudják: apáink, nagyapáink a vérüket adták a szabadságért, a mi szabadságunkért.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik emblematikus helyszínén, a Corvin közben tartották a józsefvárosi önkormányzat megemlékezését. Virágok és nemzeti színű szalagok borították a Pesti srác szobrát, amely arra emlékeztet, hogy az akkori ifjúság is kivette részét nemzetünknek a kommunista elnyomás ellen, a szabadságért vívott harcából.

A hideg idő ellenére szép számmal összegyűlt megemlékező előtt Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész szavalta el Faludy György: 1956, te csillag című versét. Ezt követően Kocsis Máté osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

Az összefogás ereje

Józsefváros polgármestere emlékeztetett rá, hogy ötvennyolc éve a bilincsbe vert Magyarország felemelte szavát a szabadságért, mert megelégelte, hogy nem dönthet saját sorsáról. A Corvin mozi előtt álló szoborra utalva rámutatott, hogy a pesti srácok nem önös vagy politikai érdekeket szolgáltak, hanem az olthatatlan szabadságvágy fűtötte őket. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a magyarok nehezen tűrik az elnyomást, és összefognak, ha veszélyeztetik a függetlenségüket. Ezért „bátran kijelenthetjük, hogy mi, magyarok a szabadsága népe vagyunk”. Hozzátette, hogy 1956 őszén hazánk összefogott a megszállók és az elnyomás ellen. Az összefogás ereje pedig olyan nagy volt, hogy megrengette a kommunista diktatúrát. A polgármester kiemelte, hogy Józsefvárosban folyt a legelkeseredettebb küzdelem a fővárosban. Apáink, anyáink, nagyapáink, nagyanyáink harcoltak nemzetünk szabadságáért. Az első lövések a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál dördültek el, és itt esett el a felkelés első hőse, egy tizennyolc éves tanuló is. November 4-e után pedig a kerületben tartott majdnem a legtovább az ellenállás, még tizedikén is folytak harcok.

Kocsis Máté elmondta, hogy a magyarok hite, elszántsága és kiállása a szabadságért 1956-ban erősebb volt bármilyen fegyvernél és félelemnél. A több ezer kioltott és tönkretett élet, a vérbe fojtott szabadságharc végképp leleplezte a diktatúra igazi arcát, az erőszakot, a terrort. 1956 október 23-án azonban gyökeret vert a szabadság, amelynek emléke azóta is élteti a magyar nemzet közös erejét és annak igazságát. A szabadság dicső hite itt, Józsefvárosban is a mai napig velünk él az utcákon, a tereken, a golyók ütötte falakon. A polgármester kiemelte, hogy a mindennapokban is ápolnunk kell a forradalom emlékét. „El kell mondanunk az utánunk jövő generációknak, gyermekeinknek, hogy kik és mit tettek értünk itt, a környező utcákban 1956 októberében. A mai tizenéveseknek is tudniuk kell, hogy 58 évvel ezelőtt sokszor velük egykorú fiatalok az életüket adták a szabadságért – és a mi szabadságunkért.” Ezért életünk végéig kötelez bennünket: a haza szeretete, a hős elődeink tisztelete, a függetlenség iránti vágy és az összefogás ereje – zárta szavait Kocsis Máté.

Ezt követően a Kodály Zoltán Férfikar adott műsort, melynek keretében elhangzott Erkel Ferenc: A honfi imája és Vig Kristóf: 56-os himnusz című darabja.

Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozata által alkotott 1956-os élőképet, egy korabeli teherautót és ágyút.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben