Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Operakaland–Kultúrkaland

Tíz nap alatt húszezer diák az Erkel Színházban

2014. október 27. hétfő

Mintegy 20 ezer diák, köztük 12 ezer vidéki gyermek vett részt október 1. és 11. között az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott OperaKaland–KultúrKaland rendezvény 10 napos őszi sorozatán.

A Magyar Állami Operaház által életre hívott kezdeményezés a köznevelési és kulturális együttműködés egyik modelljének tekinthető. A lényege – az Erkel Színház népszerűsítésén túl –, hogy azoknak a gyerekeknek is lehetőséget adjon az opera által nyújtott élményre, sőt idén már a színházlátogatáson túl múzeumok felkeresésére is, akiknek a családja ezt nem képes biztosítani.

A tanulók idén ősszel Donizetti Szerelmi bájital című operájával ismerkedhettek meg 13 előadáson, amely produkcióhoz a szaktanárok előzetesen óravázlatot és illusztrációkat kaptak, az Erkel Színházban pedig külön ismertető segítette a teljes hosszában előadott mű minél nagyobb élvezetét.

A 2013 tavaszán az Erkel Színházban elindult OperaKaland szervezésébe 2014 tavaszán bekapcsolódott a Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztálya is, ennek köszönhetően a résztvevők a jelképes, 300 forintos operabelépőhöz ingyenes múzeum-, könyvtár- és levéltár-pedagógiai foglalkozást is kapnak, és így a program egy kultúrkalanddal is bővülhetett. A MÁV és a BKK kedvezményes utazási lehetőséget biztosít a résztvevőknek. Az iskolákban tanóraként számolható el a dalszínházi „kalandozás”, amelyen eddig összesen 77 ezer tanuló vett részt, a bekapcsolódó köznevelési intézmények száma pedig eléri az ötszázat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben