Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik

Márton-napi programok Józsefvárosban

2014. november 11. kedd

Márton-napi hangulatban várja a Józsefvárosi Galéria a szombati Hétmérföldes családi játékbirodalom résztvevőit. Lesz kézműves foglalkozás, játszóház és logikai játékok, az Évkerék Társulat pedig 11 órakor mutatja be zenés óriásbábjátékát Szent Márton dicső életéről.

Az Aranyalma kézműves alkotóházban világító lámpást készíthetnek, mécsest önthetnek a kicsik, mivel Márton-nap környékén a gyerekek lampionos, lámpás felvonulásokkal emlékeztek a püspökre.

A Palota játszóházban az ovisokat babaházzal várják, a kisiskolások pedig logikai játékkal foglalhatják el magukat. 11 órakor az Évkerék Társulat Szent Márton dicsérete című zenés, óriásbábos játékát adja elő. A mese után Márton-napi énekeket, ludas játékokat tanítanak a gyerekeknek.

Márton tours-i püspök a Római Birodalom Pannónia tartományában, a mai Szombathelyen született, 316-ban, életét csodák kísérték. István király Magyarország védőszentjévé választotta. Ehhez a naphoz különösen sok babona, szokás kötődik. A népszokások egyrészt Szent Márton és a ludak legendáját elevenítik fel, másrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve advent közeledtéhez kötődnek.

Márton a legenda szerint a ludak óljába bújt, mivel nem akart püspök lenni, de az állatok hangos gágogása elárulta őt. Innen ered az a hagyomány, hogy Márton napján szépen hizlalt ludat fogyasztanak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben