Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Holland mintára újulhat meg a Népszínház utca

Az önkormányzat elkötelezett a rehabilitáció mellett

2014. november 16. vasárnap

Józsefváros önkormányzata a következő öt évben kiemelten foglalkozik a Népszínház utca rehabilitációjával – mondta Egry Attila alpolgármester azon a workshopon, amelyet a Kesztyűgyár Közösségi Házban tartottak. A szakmai fórum meghívott előadói azok a holland szakemberek voltak, akik Hágában már sikeresen megvalósítottak egy hasonló rehabilitációt, nívós kereskedőutcává alakították a Paul Krugerlaan utcát.

Manish Dixit, a hágai projekt vezetője számos párhuzamot vélt felfedezni a Paul Kugerlaan utca korábbi és a Népszínház utca jelenlegi helyzete kapcsán. Mindkét utca népszerű kereskedőutcává nőtte ki magát közvetlenül a létrejötte után, majd mindkettő életében volt egy törés. A hágai utca hanyatlása a 70-es években a szegény, jellemzően bevándorolt lakosok beköltözésével kezdődött, a különböző kultúrák találkozása miatt a hatóságoknak komoly kihívást jelentett a rend fenntartása. A változatos boltok helyett mindössze néhány profilú maradt fenn, azok is elhanyagolt állapotban.

  

A terület megújítását 2009-től kezdődően több oldalról közelítette meg az önkormányzat. Felújították a köztereket és a homlokzatokat, tágasabb lakásokkal rendelkező házakat építettek, némiképp hasonlóan a józsefvárosi Corvin projekthez. A bolttulajdonosokkal bizalmi együttműködéseket kötöttek, helyi irodát tartott fenn az önkormányzat az utcában. A vállalkozásokat összekötötték a szakiskolákkal, új vállalkozásokat hívtak, mellyel változatosabbá vált a helyi üzletpaletta.

 

A holland példa bemutatása után tematikus csoportokban folyt a munka a Népszínház utca fejlesztési forgatókönyveinek kidolgozására, zárásként az integrált tervet ismertették a résztvevők. Polyák Levente, Kortárs Építészeti Központ munkatársa a Józsefváros újságnak elmondta, két helyi sajátosságot találtak a Népszínház utcát képviselőkkel egyetértésben, ami új arculatot adhat a környéknek: megőrizni a kihalófélben lévő kisiparos üzleteket, megmenteni ezeket a szakmákat. Illetve a különféle etnikumok által vezetett éttermeket, a sokféleség gasztronómiában való megjelenését széles körben megismertetni. A rehabilitáció legfontosabb eleme lenne, hogy olyan koalíciók, együttműködések jöjjenek létre, amelyek összefogják az utca összes szereplőjét.

 

A józsefvárosi önkormányzat részéről Egry Attila alpolgármester, Fernezelyi Gergely Sándor főépítész és Alföldi György, a kerületi városrehabilitációval foglalkozó Rév8 Zrt. munkatársa vett részt a workshopon. Egry Attila zárszóként arról beszélt, hogy az önkormányzat a következő öt évben kiemelten foglalkozik a Népszínház utca megújításával. „Van már tapasztalatunk abban, hogyan állítsunk talpra egy városrészt, nem ez lesz az első városrehabilitációs projektünk. A változáshoz idő kell, egy nyertes pályázat esetén hozzávetőleg öt-hét év alatt újulhat meg az utca.

Könnyű helyzetben vagyunk, hiszen a ciklus legelején tartunk, amikor könnyebb kijelölni az irányokat. A Népszínház utca fővárosi terület, együttműködésre van szükség. Hatalmas előnyt jelent, hogy a fővárossal és a kormánnyal egyaránt nagyon jó kapcsolatot ápolunk” - fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, biztató, hogy ennyi érdeklődőt vonzott az esemény, valódi szakmai vita folyt, a holland partnerek tapasztalatát és a workshop eredményét pedig felhasználják az önkormányzatnál.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben