Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

141 éve egyesült Pest, Buda és Óbuda

Kitüntetéseket adtak át a főváros napján

2014. november 17. hétfő

1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Tarlós István főpolgármester a 141. évforduló alkalmából tartott ünnepségen arról beszélt, hogy Budapestnek, a magyaroknak ma is a közösség összetartására, összefogására van szüksége. A rendezvényen átadták a főváros kitüntető díjait is.

"A mi dolgunk", hogy ennek alapján "folytassuk a 2010-ben megkezdett közös munkát, együttműködésben a kormánnyal" – mondta Tarlós István.  A főpolgármester beszélt arról is, hogy a nemzet fővárosának nagyságát mindig is az adta, hogy sikerült közös nézőpontból irányítani a városi ügyeket. Budapest a történelem folyamán többször is bebizonyította, hogy a magyar államiság eszméjét méltóan képviseli, a nemzeti fejlődés előmozdítója – fogalmazott. Tarlós István kijelentette: a kitüntetettek olyan polgárok, akik kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítenek ma is.

A Fővárosi Közgyűlés legmagasabb elismerést, Pro Urbe Budapest díjat Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke vehette át, továbbá Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a MOB alelnöke, Dr. Solymosi Pál szájsebész főorvos, Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor és Dr. Tóth Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya. 

Budapestért-díjjal többek között Józsefváros díszpolgárát, Tátrait Tibor gitárost, zeneszerzőt tüntették ki, de átadták a Zalabai Gáborról elnevezett esélyegyenlőségi díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a Barna Sándorról elnevezett közbiztonsági díjat, a Papp László Budapest-Sportdíjat, valamint a főváros szolgálatért kitüntetéseket is.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-én döntött arról, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesítésnek évfordulóját emléknappá nyilvánítja és kitüntetésben részesíti a kiemelkedő munkát végző fővárosi személyeket és szervezeteket. 

Fotó: budapest.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben