Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Romlott élelmiszereket, hamis ruhát, veszélyes műszaki cikkeket találtak

Nagyszabású razzia a Ganz-telepen

2014. november 24. hétfő

Több hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Kőbányai úti Ganz-telepen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg.

Az adóellenőrök az ötnapos ellenőrzés-sorozat alatt elsősorban az igazolatlan eredetű áruk felkutatására és a feketefoglalkoztatásra koncentráltak. A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, így ők további vizsgálatra számíthatnak. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül végzi tevékenységét. Több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le. Az intézkedés során a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű világmárkák hamis márkajelzésű utánzataira is bukkantak. Az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az árut lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indul.

A nagyszabású ellenőrzésen más hatóságok is részt vettek. A Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert, és több mint ezer romlott tojást semmisített meg. Két esetben húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt is kiszabtak bírságot.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre – hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre – bukkantak, melyek lefoglalásával hozzávetőleg 600 vásárlót óvtak meg az esetleges fizikai sérülésektől és vagyoni károktól. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai több kereskedőt felszólítottak a tűzvédelmi szabálytalanságok megszüntetésére.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ellenőrei a külföldiek tartózkodási jogosultságát, munkavégzésük feltételeit, illetve a cégek bejelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálták. Tizenhét ember tartózkodási jogosultságának felülvizsgálatára indítottak eljárást, az elmaradt munkáltatói bejelentések miatt kétmillió forint közrendvédelmi bírság kiszabása várható.

Az akcióban a rendőrség a NAV bevetési járőreivel közösen folyamatosan ellenőrizte a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer embert igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

A távol-keleti eredetű könnyűipari áruk hazai központi elosztójának számító területen folyamatosak a hatósági ellenőrzések. A legutóbbit a korábban feltárt jogsértések súlya és mennyisége, valamint a karácsonyra szánt áruk kiskereskedelmi terítésének megkezdése indokolta. A területen további, a vásárlókkal szembeni visszaélések kiszűrését is szolgáló ellenőrzések várhatók.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben