Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Születésnapi ünnepség

Ötéves a Józsefvárosi Biztos Kezdet Gyerekház

2014. november 25. kedd

2009 óta fogadja a gyermekeket és családjukat a Magdolna negyedben működő Biztos Kezdet Gyerekház, amely teljes körű szolgáltatást nyújt a VIII. kerületi családoknak, hogy gyermekük megfelelő módon fejlődhessen. Az ünnepségen Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy fontos támogatni és felhívni a figyelmet arra a munkára és szolgálatra, amit a Biztos Kezdet Gyerekházakban végeznek a társadalmi felzárkóztatás és esélyegyenlőség megteremtésének jegyében.

A Biztos Kezdet Gyerekház 2009 óta működik Józsefvárosban. Célja, hogy a hátrányos helyzetű családok kisgyermekeinek testi, szellemi és szociális fejlődését segítse, így biztosítva, hogy egyenlő eséllyel kezdhessék majd meg iskolai tanulmányaikat jobb szociális körülmények között élő társaikkal. A program nem csak és kizárólag a gyerekekre koncentrál, fontos eleme a szülőkkel való együttműködés, egy olyan támogató közösség megteremtése, amelyben korának megfelelően fejlődhet a gyermek.

A családok segítése

Az ünnepségen Czibere Károly szavait azzal kezdte, hogy minden pillanat fontos, amikor egy kicsit megállhatunk és felhívhatjuk a figyelmet arra a szolgálatra és munkára, amit a Biztos Kezdet Gyerekházak végeznek országszerte. Mert itt tapasztalhatjuk meg a valódi esélyteremtést, ahol a legkisebb kortól kezdve a fejlődéshez szükséges egyre több minőségi szolgáltatás válik elérhetővé a gyermekek és családjaik számára. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a jövő útja is az, amit ezek a gyerekházak képviselnek, immár 115 helyen az országban, és a kormány elkötelezett amellett, hogy gyermekek számára nyújtható anyagi, természetbeni juttatásokat és szolgáltatási formákat kibővítse.

A Gyerekházak szolgáltatásaival kapcsolatban kiemelte: fontos, hogy az egészségügyben, a köznevelésben és a szociális területen dolgozó munkatársak közösen tudjanak sokkal több és jobb minőségű segítséget nyújtani a családoknak. Czibere Károly végül megköszönte Józsefváros vezetésének, hogy immár 5 éve erejéhez mérten minden lehetőséget megad az idejáró családoknak és gyerekeknek a fejlődéshez, így az esélyteremtés és a társadalmi felzárkózás nem csak üres szlogen, hanem kézzel fogható valóság a VIII. kerületben.

Esélyteremtés

Sántha Péterné elöljáróban hangsúlyozta, hogy már a legkisebb kortól fontos megadni azt a lehetőséget, hogy a nehezebb sorsú családok gyermekei is ugyanolyan eséllyel indulhassanak és vehessenek részt az életben, mint a jobb körülmények közé születettek. Ezért jött létre a józsefvárosi Biztos Kezdet Gyerekház, melyet a kezdetektől szívügyének tekint az önkormányzat – fogalmazott az alpolgármester asszony. Ide csecsemőkortól egészen hatéves korig jöhetnek a gyerekek testvéreikkel, szüleikkel és családi körben tölthetnek itt pár órát, miközben a fejlődésük is biztosított az itt dolgozó szakemberek által – zárta szavait Sántha Péterné, és egy nagy doboz ajándékot nyújtott át a gyerekeknek, akik egy rövid mondókás műsorral köszönték meg a figyelmességet.

Az eseményen Józsefváros önkormányzatának képviseletében megjelent Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke, dr. Bojsza Krisztina, a józsefvárosi polgármesteri hivatal humánszolgáltatási ügyosztályának vezetője és Kaiser József helyi önkormányzati képviselő.

De természetesen nem lehet születésnapi ünnepség torta nélkül, az államtitkár úr és az alpolgármester asszony egy-egy szelet édességgel kedveskedett a gyerekeknek és szüleiknek.

Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője elmondta, hogy a családok a Biztos Kezdet Gyerekházban teljes körű segítséget kapnak a gyermekneveléssel kapcsolatban. Pszichológusok, szakképzett nevelők segítik a szülőket, hogy gyermekük mind fizikailag, mind érzelmileg megfelelően fejlődhessen. A józsefvárosi gyerekház maximális kihasználtsággal működik, naponta 11-14 gyermek érkezik a szülőjével és fél 9-től fél 1-ig tölthetik itt a szabadidejüket, amibe egy étkezés is beletartozik, melyet mindig a szülők bevonásával készítenek el. A Szigetvári utca 1. szám alatt található intézményben minden nap tematikus foglalkozásokkal várják az érkezőket. Koscsóné Kolkopf Judit büszkén említette, hogy a 2009-től idejáró gyerekek közül többen idén már iskolába mentek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben