Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

60 milliárdra bővítik a keretet

Több gyermek jut ingyen étkezéshez

2014. december 11. csütörtök

A kormány jelentősen kiterjeszti az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek körét, a feladatra fordítható összeg jövőre megközelíti a 60 milliárd forintot – jelentette be csütörtökön Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. 2016. január elsejétől ingyenesen étkezhetnek azok a bölcsődések és óvodások is, akik családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 87 ezer forintot. Jelenleg a gyerekek negyven százaléka kap térítésmentesen ételt év közben, az intézkedésnek köszönhetően a jövőben már a kétharmaduk ehet ingyen.

A három éves kort betöltők kötelező óvodáztatása nemcsak oktatási, pedagógiai segítséget jelent a hátrányos helyzetű családoknak, hanem az étkeztetés biztosítását is. „Mindannyiunk célja, hogy minél kevesebb éhező gyermek legyen, és ha lehet, teljes mértékben felszámoljuk azt, hogy vannak, akik nem jutnak minden nap meleg ételhez” – mondta Balog Zoltán miniszter.

2016. január 1-jétől ingyenes étkeztetésben részesülnek azok a bölcsődés és óvodás gyerekek, akik családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát. (Az idei nettó minimálbérrel – 66 ezer 483 forinttal – számolva ez 86 ezer 428 forint.) A jövedelem önbevallásos lesz, és legalább a gyermekek kétharmadára kiterjed az ingyenesség. A menzák kínálatának egészségesebbé és vitamindúsabbá tétele érdekében megnövelik az alma arányát a heti étrendben.

Jelenleg is sokan részesülnek ingyenes vagy támogatott étkeztetésben: a bölcsődések esetében 26 százalék, az óvodásoknál 46 százalék, míg az általános iskolások körében 58 százalék ez az arány. A költségkeretet 2010–2014 között 29 milliárdról 50 milliárd fölé emelték, emellett a nyári étkeztetés keretét is jelentősen növelték. A feladatra fordítható összeg 2015-ben 60 milliárd forintra nő.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben