Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aki ide van bejelentve, nem kell fizetnie

A józsefvárosiakat nem terheli új adó

2014. december 11. csütörtök

A VIII. kerületi önkormányzat novemberi ülésen elfogadott rendeletet értelmében továbbra sem kell adót fizetniük azoknak a lakástulajdonosoknak, akik kerületi lakcímmel rendelkeznek és az önkormányzati bérlakásban élőknek sem. A józsefvárosiakat – a Demokratikus Koalíció közleményében foglaltakkal ellentétben – tehát nem terheli új adó, csak azokat a lakástulajdonosokat, akik nincsenek bejelentve lakásukba, vagy kiadják azt.

Az önkormányzati rendelet szerint (ahogy eddig is történt) az adót nem kell megfizetniük azoknak a lakástulajdonosoknak, akik Józsefvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek és azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek. De mentesül az adófizetés alól az is, aki cégtől bérli a lakását, és oda bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Az adó azokat terheli, akiknek Józsefvárosban van lakásuk, de oda nincsenek bejelentve, illetve aki lakását, vagy annak egy részét (pl.: egyik szobáját) lakás céljára bérbe adja. Továbbá adófizetésre kötelezett az is, aki cégtől bérli lakását, de oda bejelentett lakcímmel nem rendelkezik. Részükre az adó mértéke 28.140 forint évente lakásonként. Az adófizetési kötelezettségről bevallást kell benyújtani a józsefvárosi önkormányzathoz.

A döntéssel kapcsolatban a héten a Demokratikus Koalíció (DK) azzal vádolta meg a polgármestert és az önkormányzatot, hogy újabb adót vetnek ki a józsefvárosiakra. A felvetésre az önkormányzat közleményben reagált, melyben felhívták a figyelmet, hogy „tényszerűen nem igaz az a sajtóban megjelent állítás, hogy a józsefvárosiakat új adóval terhelnénk. Továbbra sem kell semmilyen helyi adót fizetnie a kerületi lakcímmel rendelkezőknek és az önkormányzati bérlakásban élőknek.” A közlemény kitér arra is, hogy a rendeletet a DK helyi képviselője is megszavazta, tehát szerencsésebb lett volna saját párttársukat megkérdezni a döntésről, mint valótlanságokkal telekürtölni a sajtót. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben