Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több mint százéves múltra tekint vissza

Magyar Örökség-díjas lett a Százados úti Művésztelep

2014. december 13. szombat

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság neves tagjai rendszeresen megnevezik a jelenkor, valamint a II. világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeit. Döntésük értelmében immár a Százados úti Művésztelep is bekerült a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába. A Magyar Örökség kitüntető címet bizonyító oklevél ünnepélyes átadására december 13-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került sor.

Józsefváros szélén, de még mindig a főváros forgatagában, egy kertvárosi hangulatú művésztelep található. Házai 1909 és 1911 között épültek, azóta körbenőtte őket a város. Kiemelkedő alkotók sora élt és alkotott itt a kezdetektől fogva, köztük Csorba Géza, Kallós Ede, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Makrisz Agamemnon, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Somogyi József szobrászok, Czigány Dezső, Kádár Béla, Kurucz D. István, Pór Bertalan festők. A harminchét műteremlakásból álló telep ma is otthont és alkotóteret biztosít sok művésznek, köztük többgenerációs művészcsaládoknak is. Idén június elsején, amikor a Józsefvárosi Galéria megszervezte a nyitott műtermek napját, a látogatók közel harminc művész munkásságával ismerkedhettek meg a helyszínen.

A Magyar Örökség-díj átadásán Sipos Endre festőművész, művészettörténész a művésztelep érdemeit méltató beszédében az itt folyó alkotómunka szentségét és folyamatosságát emelte ki. Ha áttanulmányozzuk a huszadik századi köztéri szobrászatunk történetét, akkor felfedezhetjük, hogy a legmeghatározóbb, legszínvonalasabb művek alkotóinak egy jelentős része a Százados úti Művésztelepen dolgozott. Emlékszobrászatunk gyöngyszemei éppen itt jöttek létre, és felelősségteljes feladatot kellett betölteniük. Nemcsak a háborúvesztés és az országcsonkítás fájdalmát kellett kifejezniük, hanem azt az őserőt is, amely a talpraállásunkat, élniakarásunkat, a jövőbe vetet reményünket is érzékelhetővé, tapinthatóvá teszi – ez is elhangzott Sipos Endre laudációjában, amely végül kitért a művésztelepnek a hazai művészeti nevelésben való szerepvállalására is. 

2014. december 13-ától fogva a Százados úti Művésztelep – Magyar Örökség. A kitüntető címet bizonyító oklevelet az Akadémia dísztermében Füspök Zoltán restaurátor, a művésztelep elnöke, dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere és Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont kulturális igazgatója vette át. Nem érdemtelenül. A galéria többször is helyet adott a művésztelep egykori és mai alkotóinak kiállítására, míg az önkormányzat gondozza a telep kertjeit. A díjátadó után Sára Botond elárult valamit a további tervekről is. A művészek javaslatára fel fognak újítani egy használaton kívüli épületet, amelynek műtermében kiállítótermet rendeznek be, elsősorban az itt élő művészek alkotásainak bemutatására.

A felújítandó lakórész pedig vendégházként funkcionál majd, például az itt kiállító, határon túli művészek számára. Már meg is kezdték az egyeztetést az állami szereplőkkel a 40 milliós felújítási költségek megosztásáról. "De függetlenül a tárgyalások eredményétől, a tervet mindenképp megvalósítjuk" – jelentette ki az alpolgármester. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben