Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Finomságok az ünnepekre

Karácsonyi édességek a házi cukrászatból

2014. december 20. szombat

Az adventi, karácsonyi készülődés egyik szerves része a konyhában zajlik. Az ünnepi menüsor kihagyhatatlan része a desszert. Hogyan készül a karácsonyi habos csokitorta? A németek karácsonyi gyümölcskenyere? A krémtál? Miképpen készíthetünk otthon saját szaloncukrot? Cikkünkből kiderül.

Karácsonyi habos csokitorta

Hozzávalók:

A tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor, 2 tojássárgája. A krémhez: 3 tojás sárgája, 4 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 15 dkg étcsokoládé. A habhoz: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, néhány csepp citromlé, ízlés szerint narancs- vagy citromhéj

Elkészítése:

A vajat habosítjuk a porcukorral és a tojássárgájával, a lisztet elkeverjük a kakaóporral, és a vajas részhez adva tésztává gyúrjuk. Egy kerek piteformába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalát is egyenletesen befedje. A fagyasztóba tesszük fél órára. Ha megdermedt, 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ha felpúposodna a közepe, egy kanál fejével visszanyomjuk. Hagyjuk kihűlni. A krémhez felforralunk 2 dl tejszínt, a tojássárgáját habosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínt. A forró tejszínbe öntjük a tojásos masszát, majd folyamatosan kevergetve még egyszer újra felforraljuk, vigyázva, hogy a sárgája ne csapódjon ki. Még forrón elkeverjük benne a csokoládét. A krémet a kisült linzertésztára öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni. A habhoz a tojásfehérjét felverjük, fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Néhány csepp citromlével pikánsabbá tehetjük, de keverhetünk bele narancs- vagy citromhéjat is. A habot a torta tetejére halmozzuk, és 2-3 percre a forró sütőbe toljuk, hogy a hab átmelegedjen, illetve vágható legyen.

 

Stollen, a németek karácsonyi gyümölcskenyere

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 1,25 dl tej, 1 evőkanál porcukor, 30 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott vegyesgyümölcs, 12 dkg mandula, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 6 csepp keserűmandula-olaj, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula-olajjal összekeverjük, lefóliázzuk, állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Ezután tegyük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot és dagasszuk be a tésztát. Ha begyúrtuk, tegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük. Utána nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is, és 45 percen át kelesszük a kalácsot. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 50 percet sütjük. Ha erősen barnulni kezd sütés közben, letakarjuk sütőpapírral. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, és sűrűn megszórjuk porcukorral. Ha teljesen kihűlt, csomagoljuk fóliába. Egy hét alatt összeérnek az ízek, és a stollenünk tökéletes lesz!

 

Karácsonyi csoda krémtál

Hozzávalók:

Babapiskóta, 2 dl kávé, rum. A csokis krémhez: 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj, 0,5 dl erős kávé, 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 evőkanál rum, 1 narancs reszelt héja és leve,vanília-aroma. A tejszínes krémhez: 40 dkg natúr tejszínes krémsajt, 4 dl tejszín, 1 tejszín ízű habpor, 2 csomag vaníliás cukor. 

Elkészítése:

Gőz felett összeolvasztjuk a csokit a vajjal, kávéval, és kevergetjük, amíg szép sima lesz. A gőz felett egy másik edényben habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a rummal, amikor a cukor elolvadt és szépen kifehéredett a tojássárga, levesszük a tűzről. Tovább keverjük, amíg sűrű, majonézszerű masszát nem kapunk, és összekeverjük a csokis masszával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és kis adagokban a csokis krémhez keverjük lazán, hogy habos állaga legyen. Ezután a tejszínes krémhez valókat egy tálba teszük, és habosra keverjük.

Egy szép üvegtál aljába sorban lerakunk rumos kávéba forgatott babapiskótát. A csokis krém felét rákenjük, majd beterítjük egy sor rumos kávéba áztatott piskótával. Most következik a tejszínes krém, majd babapiskóta, csokis krém, újra a piskóta és végül a maradék tejszínes krém. Csokiforgáccsal díszítjük. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:

50 dkg mazsola, 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg kókuszreszelék, 1 citrom reszelt héja, csipet őrölt fahéj, 5 dkg méz, 10 dkg táblás csoki, kakaópor

Elkészítése:

A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel. Kis gömböket formálunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen, és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk. Megmártjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéban, de meghempergethetjük kakaóporban is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben