Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Belügyminiszteri látogatás

Józsefvárosban is nagyobb lesz a rend és a közbiztonság

2010. szeptember 24. péntek

A Teleki téren tett látogatást Pintér Sándor belügyminiszter, majd sajtótájékoztató keretében számolt be a Józsefvárosban szerzett tapasztalatairól. A miniszter ígéretet tett: több rendőr jön a kerületbe. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere elmondta, megtisztítják a bűnözéssel leginkább fertőzött területeket is. Ennek egyik eszközét, a mozgó közbiztonsági pontot is a Teleki téren mutatták be.

A VIII. kerületbe látogató Pintér Sándor Kocsis Mátéval, a kerület polgármesterével közösen sétált végig a Teleki téren és környékén, hogy megismerkedjen a józsefvárosi közbiztonsági helyzettel. A bejárás végén a miniszter megtekintette a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt mozgó közbiztonsági pontként üzemelő rendőrségi járművet is. A mikrobusz kialakításához az önkormányzat 3 millió forinttal járult hozzá.

A bejárást követő sajtótájékoztatón Kocsis Máté és Pintér Sándor belügyminiszter közösen számoltak be a kerület közbiztonsági helyzetéről és arról, hogyan szeretnék megoldani a még fennálló problémákat.

Kocsis Máté elmondta, a kerület bűnügyileg legfertőzöttebb területe a Teleki tér és a környéke. Hangsúlyozta: a közbiztonság javítása érdekében 2011-ben magántőke bevonásával felújítják a piacot, erősítik a rendőrség közterületi jelenlétét, és további 30 térfigyelő kamerát helyeznek ki, ezzel 100 százalékban lefedett lesz a kerület.

A hajléktalanokat érintő problémákkal kapcsolatban elmondta: a kerület az elmúlt 15 évben túlvállalta magát a hajléktalanproblémák kezelésében, így a kerületben lévő hétezer hajléktalan helyzetének megoldása egyre nagyobb terhet ró az önkormányzatra. Kocsis Máté hozzátette: addig, amíg a közbiztonság és a hajléktalanok kérdése nem rendeződik, a tér rehabilitációja is felesleges próbálkozás lesz.

Pintér Sándor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Józsefváros a BRFK-tól nagyobb létszámú segítséget kap, hogy felszámolják azokat a gócpontokat, amelyek a fővárosban elsőként a Józsefvárosban történt térfigyelő kamerarendszer kiépítését követően áthelyeződtek. Hozzátette: kevés a tüneti kezelés, meg kell keresni a probléma gyökerét, hogy például miért kerültek ide a hajléktalanok, milyen problémát okoznak. Emlékeztetett, a kérdéshez már jogi úton is hozzányúltak, így egy törvényjavaslat szerint az önkormányzatoknak a közterületek célját meg kell majd határozniuk. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tereket, parkokat és az aluljárókat sokan lakhatásra és wc-ként használják.

A miniszter a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy tatabányai motoros rendőr halálos balesetet szenvedett, az újabb vizsgálat eredménye szerint a rendőrmotorok 48 százaléka alkalmatlan a közúti forgalomra, és ha nem rendőr ülne rajta, akkor le kellene venni a rendszámot – tette hozzá, megjegyezve, ezeknek a járműveknek a használatát felfüggesztették és több rendőri vezető ellen fegyelmi- és büntetőeljárás indult.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben