Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Segítség, hogy újra lehessen magyar a magyar

2010. november 26. péntek

Jótékonysági zenés teadélután segítéségével gyűjtött a Zonta Club Budapest azoknak a határon túli magyaroknak, akik anyagi okok miatt nem tudják megszerezni a magyar állampolgárságot. „Egyetlen magyar sem lehet, aki anyagi okok miatt nem tudja felvenni a magyar állampolgárságot!” – hangzott a jelmondat a club rendezvényén a józsefvárosi Festetics Palotában, Mádl Dalma fővédnökségével.

Különleges lehetőségnek nevezte Győri Judit, a Zonta Club elnöke a szervezet megmozdulását, amellyel a határon túli magyarokat szeretnék segíteni. Az augusztus 20-án hatályba lépett kedvezőbb jogszabályi környezet adta lehetőségeknek köszönhetően ugyanis könnyebben juthatnak magyar állampolgársághoz a határon túl élők.

A nemzetközi jószolgálati női szervezet ezen a rendezvényén indította útjára azt a nemes célt támogató mozgalmát, amely a magyar állampolgárság megszerzésében anyagi eszközökkel is segíti a határon túli magyarokat, a témára fogékony szervezetek (egyesületek, alapítványok, egyházak) bevonásával. Az adományokat a határon túli partnerszervezeteik segítségével juttatják el azoknak, akiknek vagyoni, jövedelmi viszonyai nem engedik meg az eljárás költségeinek kifizetését. A rendezvényen Sántha Péterné Józsefváros alpolgármestere és Ferencz Orsolya képviselő, valamint az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos, Wetzel Tamás is jelen volt.

Ferencz Orsolya, mint székely felmenőkkel rendelkező négygyermekes édesanya a családot összetartó anya szerepére utalva elmondta: az anyaföld újra kitárta karjait gyermekei felé, ezért is fontos, hogy segítsünk abban, hogy a határon túl élő magyaroknak minél könnyebb legyen az állampolgárság felvétele. Wetzel Tamás miniszteri biztos tájékoztató előadásában azt a szemléletváltást emelte ki, amely szükséges volt ahhoz, hogy létrejöhessen az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény. Mint mondta, hatalmas az érdeklődés a határon túli magyarok körében az állampolgárság felvételével kapcsolatban. Míg korábban hazánkban évente három-négyezren kapták meg az állampolgárságot, jövőre a kedvezőbb törvényi szabályozásnak köszönhetően akár két-háromszázezren lehetnek újra – nemcsak lélekben, és származásukat tekintve – hivatalosan is magyar állampolgársággal rendelkező magyarok.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben