Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A bérlőket tájékoztatják először

Megújuló Teleki tér

2011. február 15. kedd

Tájékoztatóra hívta a Teleki téren üzemelő piac jelenlegi bérlőit Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. 2011. február 15-én először nekik számol be a teret érintő változásokról. A legfontosabb tudnivaló: a piac mostani formájában május 31-ig működhet.

A nagy történelmi hagyományokkal rendelkező piac jelen leromlott állapota megoldást sürget. Közegészségügyi szempontok miatt 2011. május 31-én mindenképpen be kell zárnia az önkormányzatnak a piacot, mely hozzátartozik a kerület és elsősorban a környékben lakók mindennapi életéhez. Nagy szükségük van az embereknek az ott kapható élelmiszerekre – de nincs szükség a piacot uraló jelenlegi állapotokra, az ott kapható sok alkoholra.

Az Önkormányzat ezért döntött úgy, hogy megújítja a piacot, javaslataiban pedig leszögezte, hogy szükség van a jelenlegi alacsony árfekvésű, vegyes profilú, elsősorban friss élelmiszert árusító, a helyi lakosságot kiszolgáló piacra. A megújulás után is ilyen piacot kíván üzemeltetni az önkormányzat , azzal a különbséggel, hogy a piac teljes területén megvonja támogatását olyan tevékenységektől, amelyek a negatív társadalmi folyamatok konzerválódásához járulnak hozzá.

Az Önkormányzat a jelenlegi piac 2011. május 31-i közegészségügyi okból történő bezárása után is biztosítani akarja a kerületben élők számára az olcsó, de minőségi élelmiszerek elérését.. Ennek érdekében 2011. június 1-jén ideiglenes piacot nyit a Karácsony Sándor u. 1. szám alatti telkén. A Teleki tér a VIII. kerület harmadik legnagyobb tere, a 19. század derekán jött létre, és a használtcikk piac 1950-es elköltöztetése után alakult ki, és azóta sem történt rajta jelentős fejlesztés, vagy felújítás. A piac jelenlegi műszaki állapotában a kor elvárásainak, a törvényi előírásoknak és szabványoknak nem felel meg, megújítása nem tűr halasztást.

Az Önkormányzat annak érdekében, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges hiányzó forrásokat megszerezze, a jelenlegi telket felosztja, és annak egy részét külső szakmai ajánlattevőnek értékesíti, nyílt pályázat keretében. A pályázat kikötései között szerepel, hogy a pályázat nyertese kizárólag az önkormányzattal együttes tervek alapján építhet, és figyelembe kell vennie a piac hagyományait, a szolgáltatásokat igénybevevők körét és igényeit, és a jelenlegi, elsősorban élelmiszerkereskedelmi funkciók megtartását. A nyílt telekértékesítési pályázatot az önkormányzat 2011 tavaszán bonyolítja le. Az önkormányzat saját forrásaiból, valamint a telek vételárából építteti meg nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezővel az új piacot. A két telken várhatóan egyszerre kezdődnek meg az építkezések. A tervezett befejezés 2012 nyarán lesz.

Kocsis Máté polgármester a Teleki téren üzemelő piac jelenlegi bérlőitől azt kéri, hogy támogassák ezeket az elképzeléseket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben