Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Családok támogatása és a biztonság erősítése

A munkából élőket segíti a jövő évi költségvetés

2017. május 26. péntek

A jövő évi költségvetés azokat segíti, akik munkával szeretnének egyről a kettőre jutni Magyarországon: a büdzsé a munkahelyteremtésre, a családok támogatására és a biztonságra fordít kiemelt figyelmet. A kormány ezen felül újabb lépéseket tesz a teljes foglalkoztatottság érdekében, a béremelési programokkal szeretnék elérni, hogy mindenkinek megérje dolgozni. A parlamentben még folyik a költségvetés vitája, az alábbiakban a kormány 2018-as költségvetés tervezetének főbb területeit foglaljuk össze.

A tervezet szerint a jövő év a munkából élők költségvetése lesz. A 2018-as költségvetés minden ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében. 

Cél a teljes foglalkoztatottság

A kormány célja, hogy a segélyt felváltsa a munka. 2010-hez képest ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, ezek döntő többsége piaci álláshely, de szeretnék elérni a teljes foglalkoztatottságot, ezért tovább csökkennek a munkát terhelő adók. 

A közszférában 2018-ban is folytatódnak a béremelési programok. A piaci szférában pedig a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését. Folytatódik a minimálbér-emelés: az idei 15% után 2018-ban további 8%-kal nő a minimálbér. A szakmunkás minimálbér az idei 25% után, 2018-ban újabb 12%-kal nő, vagyis 2010-hez képest megduplázódhat. 

További támogatások a családoknak

Az Európában is egyedülálló családi adózás bevezetése már közel egymillió családnak nyújt segítséget. 2018-ban tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, havi 35 ezer forintra, illetve jövőre is biztosítják az első házasok adókedvezményét. Otthonteremtésre még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 

2018-tól az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsgát, továbbá a fiatalok első vezetői engedélyének ingyenes megszerzését. 

2018-ban az ideinél nagyobb, 3%-os lesz a nyugdíjemelés, és nyugdíjprémium kifizetésével is számolnak. 2018-ban minden eddiginél többet, 79 milliárdot fordítanak ingyenes gyermekétkeztetésre, több forrás jut a rugalmasabb bölcsődei rendszerre is.

Biztonság

A kormány a 2018-as költségvetésben megfelelő pénzügyi hátteret kíván biztosítani a határok védelmére, ugyanis ez az illegális bevándorlás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze. Jövőre rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén (19%-kal több, összesen 514 milliárd). Jövőre is folytatódik a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetésének emelése. A HM költségvetése a fenti céloknak megfelelően jövőre jelentősen bővülni fog. 

Erősödik a gazdaság

A kormány úgy számol, hogy 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4 százalékos hiány és 3 százalékos infláció mellett. A 2018-as költségvetésben 2017-hez viszonyítva 102 milliárddal több jut az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal (5%), az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal több (+7%, 226 milliárd), a nyugdíjakra, a családtámogatásra, a szociális területre 287 milliárddal, míg a gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, az útfelújításokra 30 milliárddal többet fordítanak.

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben