Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fókuszban a drogellenes bűncselekményekkel szembeni harc

Beszélgetés Molnár Gáborral, Józsefváros rendőrkapitányával

2017. július 24. hétfő

A kábítószerrel szemben folytatott harc elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoztak a VIII. kerületi rendőrkaptányságnak a közelmúltban. Molnár Gábor alezredessel a józsefvárosi rendőrkapitányság drogellenes munkájáról beszélgettünk.

Szinte nincs olyan lapszámunk, amelyben ne számolnánk be a kerületi rendőrök kábítószerrel kapcsolatos elfogásairól. Az elismerés azt jelzi, hogy kerülethatárokon átívelő híre van józsefvárosi rendőrkapitányság drogellenes küzdelmének? 

Örvendetes, hogy mások is látják, milyen munka folyik nálunk. Az utóbbi időben az a tendencia, hogy egyre inkább csökken a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma Józsefvárosban. Kevesebb lakossági panasz érkezik, de információink szerint is folyamatosan csökken a dílerek száma a kerületben. Nekünk az az elsődleges célunk, hogy a drogok terjesztőit, a kereskedőket érjük tetten és vonjuk eljárás alá. 

Nagy szerepet játszik a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés visszaszorításában a józsefvárosi akciócsoport, amely sok esetben a társszervekkel közösen is tart razziát. Melyek voltak a legemlékezetesebb esetek? 

Az akciócsoportnak az az elsődleges feladata, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel szemben eljárjon. Ha egy intézménynél merül fel az összefüggés, akkor célszerű az országos hatáskörű társszervekkel – NAV, ÁNTSZ, Katasztrófavédelem –, illetve az önkormányzattal közösen fellépni. Emlékezetes eset volt egy Népszínház utcai vendéglátóipari egységben tartott razziánk, aminek hatására a dílerek szinte eltűntek a környékről. Illetve a közelmúltban tartottunk egy nagyszabású ellenőrzést egy Auróra utcai szórakozóhelyen, ahol több személyt vontunk eljárás alá.  

A közelmúltban írtunk arról, hogy bővül a térfigyelő kamerahálózat. Mennyiben segíti a kamerarendszer a munkájukat?

Rendkívüli a jelentősége. Amikor az eredményeinkről beszélünk, abban nagy része van a kamerarendszernek is. Támogatjuk a bővítést, hiszen óriási a felderítésben és a bűnmegelőzésben betöltött szerepe. Biztos vagyok benne, hogy a bűnözőtársadalomban is híre van, ezért sok esetben inkább elkerülik a kerületet.  

Néhány nappal ezelőtt adták át a legújabb körzeti megbízotti (KMB) irodát a Gutenberg téren. Ezeken a rendőrségi pontokon közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a lakosokkal. Mivel támogathatják a kerületiek a rendőrség kábítószer-ellenes munkáját? 

A KMB irodákkal nyitunk a lakosok felé. Nem kell befáradniuk a rendőrkapitányságra, hanem a legközelebbi irodában személyesen, kötetlenül tudnak beszélgetni a körzeti megbízottal, aki ismeri a környék jellegzetességeit. Kiépülhet egy bizalmi kapcsolat a lakos és a rendőr között, és számos információval tudnak szolgálni, akár a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés, akár más esetek kapcsán. A problémák így nem maradnak feltáratlanul, gyorsabban tudunk rájuk reagálni.  

Részt vesznek a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban is. Milyen programokkal tudnak hozzájárulni a fórum tevékenységéhez? 

Az óvodákban, iskolákban tartott előadásokon a drogok veszélyire hívjuk fel a figyelmet. Ilyenkor pedig, a nyári időszakban a táborozó gyerekekhez tudunk szólni: a fórum által szervezett rendezvénysorozat keretében drogprevenciós foglalkozást tartottunk a fiataloknak a kapitányságon.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben